Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

11. 07. 2019. 21:21   >>  21:22

KONFERENCIJA U LONDONU

CG među potpisnicama: Sloboda medija kao standard

Zemlje učesnice Globalne konferencije za medijske slobode u Londonu usvojile su zajedničku izjavu u kojoj se obavezuju da će zajedno raditi na zaštiti medijskih sloboda i podržati razvoj raznovrsnih i nezavisnih medija koji rade u javnom interesu.

Izjavu je potpisao i ministar kulture Aleksandar Bogdanović koji je učestvovao na konferenciji.

U izjavi po završetku skupa, na kojem su ove godine učestvovali predstavnici 120 država, Bogdanović je istakao kako je zadovoljan učešćem na Konferenciji koju su organizovale vlade Velike Britanije i Kanade.

"Jasno je koliko je važno promovisati medijske slobode i njihov značaj po demokratiju. U tom duhu, i danas smo jasno istakli opredjeljenost Vlade Crne Gore koja je, na svom evropskom putu, posvećena istom cilju", rekao je on.

Bogdanović je naglasio kako su oba dana Konferencije bila prilika za afirmaciju politika Vlade Crne Gore usmjerenim u pravcu jačanja slobode medija i izražavanja.

"Ovo je bila prilika da respektabilan skup, u ime Vlade Crne Gore, upoznam sa svim aktivnostima koje preduzimamo u cilju usklađivanja medijskog zakonodavstva sa evropskim standardima i demokratskim vrijednostima. U tom duhu, dragocjena su nam i značajna iskustva drugih država članica EU koje smo imali priliku da razmijenimo na konferenciji i bilateranim sastancima. Takođe, to je bila prilika da istaknemo sve mjere koje je Vlada Crne Gore preduzela u cilju zaštite pluralizma i raznovrsnosti medija kao i ostala pitanja aktuelne revizije medijskog zakonodavstva Crne Gore koje će po prvi put imati dvostruku međunarodnu ekpertizu, u fazi Nacrta i Predloga čime naglašavamo značaj evropskih standarda, a samim tim i uslov za što efikasniju implementaciju svih medijskih instituta", zaključio je ministar.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na marginama konferencije, Bogdanović se sastao i sa šefom diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Džeremijem Hantom.

"Tom prilikom, sagovornici su ocijenili izuzetno korisnim zaključke Globalne konferencije o slobodi medija, i konstatovali da su sloboda medija i sloboda izrazavanja vazan stub svakog demokratkog drustva. Ministar Bogdanović je izrazio zahvalnost na podršci Velike Britanije integracionim procesima Crne Gore, uz ocjenu da ostajemo snažno posvećeni nastavku saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom", piše u saopštenju.

Bogdanović je održao i odvojene bilateralne sastanke sa predsjedavajućim interpartijske grupe za Crnu Goru u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Džonom Groganom, ministrom vanjskih poslova u Vladi Republike Slovenije Mirom Cerarom i ministrom vanjskih poslova u Vladi Islanda Gudlaugurom Tor Tordarsonom.

"Tokom razgovora sa Džonom Groganom, Bogdanović je izrazio zahvalnost na formiranju interpartijske grupe u britanskom parlamentu, pozivajući članove tog tijela da posjete Crnu Goru i tom prilikom se detaljnije upoznaju sa aktivnostima iz oblasti kulture i umjetnosti. Sagovornici su, uz to, govorili i o mogućnostima prezentacije kulturne baštine Crne Gore i rada crnogorskih stvaralaca u Velikoj Britaniji. Pritom su razmotrene i pretpostavke za uspostavljanje saradnje institucija dvije države na planu kreativnih industrija", navodi se u saopštenju.

Tokom susreta Bogdanovića i Cerara, ocijenjeno je kako su odnosi dvije države na izuzetnom nivou, pri čemu je posebno značajna podrška koju Slovenija pruža Crnoj Gori u oblasti evropskih integracija. Uz to, Bogdanović posebno je zahvalio Ceraru na Razvojnoj pomoći Slovenije, koja se, izmedju ostalog, odnosi i na pomoc projektima iz oblasti kulture.

Crna Gora i Island, kako je naglašeno tokom bilateralnog susreta Bogdanovića i Tordarsona, pripadaju krugu malih evropskih država sa velikim potencijalima, što može biti dobra polazna osnova za jačanje saradnje u različitim oblastima.

Bogdanović je zahvalio Islandu, kao državi koja je prva priznala nezavisnu Crnu Goru 2006. godine, i prva ratifikovala Sporazum o pristupanju Crne Gore NATO-u. Tom prilikom, Bogdanović je informisao sagovornika i o aktuelnim, najznačajnijim projektima iz oblasti kulture, naglašavajući kako je naša država otvorena za uspostavljanje saradnje u oblasti umjetnosti.

Tokom Konferencije, Bogdanović se na marginama sreo i sa ministricom vanjskih poslova Kanade Kristijom Frilend, generalnom direktoricom UNESCO Odri Azule, specijalnom izaslanicom Foreign Office za slobodu medija Amal Kluni i ministrom kulture i komunikacija Kraljevine Maroko Muhamedom Larajom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније