Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

12. 07. 2019. 15:59   >>  15:56 4

13. JUL

Čestitke političkih partija za Dan državnosti

Lideri većine političkih partija čestitali su građanima 13. jul - Dan državnosti Crne Gore.

Predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković navela je da 13. jul kao simbol crnogorskog otpora i borbe neprestane najupečatljivije sublimira slobodarski duh, istorijsku istrajnost kroz vjekove, a iznad svega i milenijumsku državnost Crne Gore.

„Kolektivnu slobodu koju smo ostvarili za državu sada moramo pretočiti u slobodu za svakog pojedinca, svakog našeg gradjanina. Jedino tako, bićemo dostojni 13-julskih slobodara, i onih iz 1878. i onih iz 1941“, navela je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da svi treba razumjeti da Crna Gora jeste mala, ali da mora biti složna politička zajednica, jer je to jedini način da bude obezbijeđena bolja budućnost generacijama koje dolaze.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović poručio je da državu Crnu Goru treba graditi na temeljima antifašizma, građanskim vrijednostima i evropskoj perpektivi.

“Ovaj datum podsjeća nas da je Crna Gora među velikim silama znala da kreira tokove svjetskih dešavanja i tako stiče svoju bogatu istoriju i prepoznatljivost. Crna Gora je 13. jula dobila pečat svoje državnosti, a istog dana 1941. upalila plamen slobodarske misli u tada porobljenoj Evropi“, naglasio je Abazović.

On je naveo da su ideali slobodarstva i danas aktuelni u savremenoj Crnoj Gori i izražava želju da takva stremljenja uskoro nađu i realizaciju u praksi.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da su sloboda i otpor tiraniji zajedničko obilježje svakog velikog događaja u crnogorskoj istoriji i atributi koji su duboko ugrađeni u temelje države i koji garantuju i njenu vječnost i suverenost njenog naroda.

„Svoju nezavisnost Crna Gora nije dobila već izborila velikim pregalaštvom i 1878. i 1941. ali i 2006. godine. Zato ovaj datum simboliše velike prekretnice za crnogorski narod i okuplja Crnu Goru“, poručio je Popović.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je kazao da se datum koji se sjutra proslavlja izdvojio s obzirom na veličinu i važnost pregnuća koji su naši preci na taj datum učinili.

"Tog jula godine 1878. Crna Gora zavrijedila je priznanje, a 1941. divljenje cijele Evrope, kao prva država i jedino parče zemlje na kontinentu, čiji je narod ustao da sa sebe zbaci čizmu fašizma, najveće pošasti dvadesetog vijeka", kazao je on.

Prema riječima Bečića, ta dva datuma i danas stoje kao noseći stubovi savremene Crne Gore i određuju "kuda treba da idemo".

Politički savez "Da svako ima" je ocijenio da je od Berlinskog kongresa do danas 13. jul istinski veliki praznik svih stanovnika Crne Gore, ali da predugo traje njegovo svojatanje, prisvajanje od pojedinaca, partija i režimskih politika.

"Ubijeđeni smo da ćemo u skorijoj budućnosti 13. jul proslavljati bez ideoloških primjesa i lažnog tumačenja istorijskih činjenica. Zalagaćemo se da taj dan bude pravi praznik naše nezavisnosti, državnosti i dan velikog ustanka protiv sramote, beščašća i nečovještva koje je donosio fašizam", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније