Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

12. 07. 2019. 18:24   >>  18:24

PURIŠIĆ OCIJENIO

Projekat unaprijedio slobodu kretanja radnika

Projekat Ka EU pravilima o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti značajno je doprinio unaprijeđenju aktivnosti u vezi slobode kretanja radnika, ocijenio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić i dodao da će Vlada nastaviti da radi u tom smjeru.

"Nastavićemo i dalje da radimo na unaprjeđenju te oblasti", poručio je Purišić na zatvaranju projekta Ka EU pravilima o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti.

On je kazao da je cilj projekta bilo ispunjavanje aktivnosti iz Poglavlja 2. Sloboda kretanja radnika, odnosno podržavanje napora crnogorskih institucija u izgradnji kapaciteta za efikasnu koordinaciju sistema socijalne sigurnosti prilikom pristupanja Crne Gore EU.

"Imajući u vidu da učešće u koordinaciji sistema socijalne sigurnosti zahtijeva i uspostavljanje prilagođenih struktura za efikasnu primjenu, obuku i edukaciju državnih službenika, bilo je neophodno ojačati administrativne kapacitete institucija odgovornih za koordinaciju sistema socijalne sigurnosti", rekao je Purišić.

On je podsjetio da je Poglavlje 2 otvoreno u decembru 2017. godine na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, kao i da su projektom značajno unaprijeđene aktivnosti iz tog poglavlja.

Purišić je dodao da je Vlada u martu usvojila Akcioni plan za realizaciju obaveza iz Poglavlja 2, kojim su propisane aktivnosti koje će se u narednom periodu sprovoditi i koje se odnose na četiri oblasti, među kojima i koordinaciju sistema socijalne sigurnosti.

Sloboda kretanja znači nova radna mjesta

Zamjenica šefa sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Audrone Urbonaviciute, kazala je da je cilj slobode kretanja radnika ukidanje svake diskriminacije na osnovu državljanstva između radnika članica EU u pogledu zapošljavanja, naknade i drugih uslova rada.

Ona smatra da sloboda kretanja doprinosi prosperitetu svih građana EU, novim radnim mjestima, kao i jačanju rasta i efikasnosti evropskog tržišta rada.

"EU je uložila značajne napore da podstakne okruženje koje pogoduje mobilnosti radnika, što uključuje uspostavljanje Evropske kartice zdravstvenog osiguranja (EHIC) i usvajanje Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, tako da se medicinski troškovi mogu nadoknaditi za državljane tokom privremenog boravka u drugoj državi članici", objasnila je Urbonaviciute.

Ona je navela da je sprovedeno nekoliko studija o uticaju slobodnog kretanja radnika na crnogorsku administraciju, kao i državni budžet.

"Takođe, procijenjen je uticaj EHIC-a i njegovo uvođenje u javne finansije. Jedan dio osoblja je obučen o instrumentima koordinacije i nadamo se da će institucionalno znanje biti sačuvano za budućnost", kazala je Urbonaviciute.

Socijalni program po EU standardima

Generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Jovo Pajović, saopštio je da je prva komponenta projekta bila fokusirana na analizu trenutnog stanja uloga crnogorskih institucija odgovornih za stanje socijalne sigurnosti i izradu nacrta studija o uticaju slobode kretanja radnika između Crne Gore i EU i država članica nakon pristupanja EU.

U okviru te komponente izrađene su analitička studija i finansijska analiza uticaja slobode kretanja radnika, kao i studija izvodljivosti uvođenja Evropske kartice zdravstvenog osiguranja.

Cilj analiza je, kako je rekao Pajović, da se pomogne crnogorskoj administraciji da vidi opseg rada u budućnosti i da ima jasnu sliku kako koordinacija socijalne sigurnosti funkcioniše u državama članicama EU i koje su implikacije buduće koordinacije na državu i budžet.

Učesnici projekta, koji je trajao godinu i po, bili su predstavnici ministarstava rada i zdravlja, fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje, Zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalni rad.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније