Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 09. 2013. 13:43 >> 13:43

UNIVERZITET CG

Besplatno za studente sa invaliditetom

Ni ove godine studenti sa invaliditetom neće plaćati školarinu na Univerzitetu Crne Gore, što inicijator odluke, Udruženje mladih sa hendikepom, pozdravlja, konstatujući da ova odluka pokazuje da se o potrebama i pravima studenata s invaliditetom sve više vodi računa.

„Oslobađanje studenata s invaliditetom od plaćanja školarine znači kompenzaciju za neravnopravan položaj osoba s invaliditetom u obrazovanju i jak podsticaj da se taj položaj dostigne. Vrlo je važno u vremenu kada je većina fakulteta arhitektonski nepristupačna, kada nema dostupne literature, servisa podrške i slično, studente osloboditi od školarine kako bi tim iznosom uspjeli pokriti osnovne troškove života, kao što je personalna asistencija, prevoz i slično, a što im nije omogućenom redovnim sistemom socijalne zaštite i obrazovanja“, navode iz udruženja.

Iz Udruženja mladih sa hendikepom posebno su se zahvalili rektoru Predragu Miranoviću, koji je, kako kažu, i ove godine bio raspoložen i spreman da izađe u susret studentima s invaliditetom i inicijativama koje dolaze od UMHCGa, „posebno zato što je Predlog Novog Zakona o visokom obrazovanju povučen iz Skupštinske procedure i time još jednom odloženo sistemsko rješenje kojim bi se studenti s invaliditetom oslobodili od plaćanja školarine“.

Iz udruženja posebno cijene što je, i pored finansijske situacije i stanja u kojem se nalazi cijeli sistem obrazovanja, Upravni odbor Univerziteta imao dovoljno razumijevanja za studente s invaliditetom.

„Isto tako se nadamo da će se i u praksi nastaviti sa stvaranjem uslova na jednak tretman i pristup obrazovanju, posebno u dijelu koji se odnosi na gore pomenute probleme, kao što su: nepristupačnost, nepostojanje servisa podrške i asistivnih tehnologija, nedostupan prevoz i slično“.

Iz udruženja zaključuju da, utrenutku kada startne pozicije studenata s invaliditetom budu izjednačene sa njihovim kolegama bez invaliditeta, neće biti potrebno oslobađati studente s invaliditetom od plaćanja školarine.

„Stoga će se Udruženje i dalje zalagati za ostvarivanje prava studenata s invaliditetom na obrazovanje pod jednakim uslovima sa drugima. To, svakako, planiramo raditi u saradniji sa Univerzitetima, a preko Studentske savjetodavne kancelarije“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније