Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 07. 2019. 09:56 >> 09:56

SKUP NA MANITOVCU

"Big jump" podrška inicijativi za zaštitu Zete

Ekološki pokret "Ozon", uz podršku "WWF Adria" organizovao je na Manitovcu, na rijeci Zeti, globalni događaj otvorenog karaktera "Big jump" (Veliki skok), koji je imao za cilj da podsjeti ljude zašto volimo naše rijeke, jezera i močvare, sa akcentom na jednu od najljepših rijeka na Balkanu, koja je trenutno i predmet građanske inicijative čiji je cilj njena zakonska zaštita.

"Big jump" na Manitovcu bio je, kako napominju iz te nevladine organizacije, odlična prilika za sve koji su do sada potpisima dali podršku građanskoj inicijativi "Za Zelenu Zetu", da i ovom aktivnošću pokažu riješenost da se uspješno dovede do cilja ono što su započeli.

"Imali smo priliku da se u prelijepom ambijentu družimo sa renomiranim naučnicima, poslanicima Skupštine Crne Gore, predstavnicima međunarodnih organizacija i lokalne uprave Opštine Danilovgrad, koja je inicirala zaštitu voda Donje Zete, kao i našim prijateljima i saborcima iz inicijativa za zaštitu Bukovice i Sinjajevine, što bi trebalo da utiče i na stvaranje konsenzusa oko zaštite rijeke koja sem ekosistemskog ima ogroman istorijiski i kulturološki, kao i ogroman potencijal da postane i dio NATURA 2000 mreže zaštićenih područja", istakao je Aleksandar Perović, direktor "Ozona".

Osnovan od Evropske mreže za rijeke 2002. godine, "Big jump" nastoji da širom svijeta inspiriše ljude da zapamte moćne veze koje ih vežu za slatkovodne ekosisteme i ohrabri ih da se pridruže borbi za njihov spas.

"Big Jump je događaj koji ima za cilj da nas podsjeti na važnost rijeka sa kojima smo usko povezani. Gotovo sve rijeke u Crnoj Gori, uključujući i rijeku Zetu, izložene su višedecenijskom zagađenju i pritiscima koji potiču od komunalnih i industrijskih otpadnih voda, čvrstog otpada, neplanske gradnje i eksploatacije. Rješavanje ovih problema zahtijeva sinergiju svih aktera u društvu, jer u suprotnom možemo se kao društvo suočiti sa trajnom devastacijom i 'umiranjem' naših rijeka", istakao je Milija Čabarkapa iz "WWF Adrije".

Kako se dodaje u saopštenju, od 2002. godine oko 200.000 ljudi učestvovalo je na preko 2.000 događaja u 34 zemlje. I ove godine se očekuje rekordni broj događaja, a jedan od njih biće organizovan u Nikšiću, na rijeci Zeti, u sklopu podrške građanskoj inicijativi "Za Zelenu Zetu", čiji je cilj zaštita voda Gornje Zete i cijelog njenog toka.

"Big jump" je podrška naporima da se zaštite i obnove evropski slatkovodni sistemi, što je cilj vodeće EU Okvirne direktive o vodama (VFD), i što se u potpunosti poklapa sa građanskom inicijativom za zaštitu voda Gornje Zete, koju je do sada potpisalo više od 500 građana Nikšića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније