Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 09. 2013. 16:20 >> 16:20

TROVANJE U BERANAMA

SNP tuži Vodovod i Bemaks

Opštinski odbor Socijalističke narodne partije podnio je krivičnu prijavu protiv odgovornih u javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija Berane i preduzeća Bemaks iz Podgorice zbog izazivanja epidemije i trovanja građana Berana.

U Beranama se izabranim doktorima, od početka epidemije 24. avgusta, zaključno sa današnjim danom, javilo ukupno 1.482 pacijenta sa stomačnim tegobama.

OO SNP Berane, kako se navodi u saopštenju, zahtijeva od državnog tužilaštva, policije i ostalih nadležnih organa da u najhitnijem roku sprovedu istražne radnje protiv odgovornih, jer su, navode iz SNP-a, krivična djela počinjena od najveće društvene opasnosti.

"Naime, da je voda zatrovana potvrdili su Institut za javno zdravlje Crne Gore kao i ministri Miodrag Radunović i Branimir Gvozdenović. Takođe, voda je zabranjena za piće kao neispravna od strane nadležne sanitarne inspekcije", navode iz SNP-a.

Oni očekuju da će državno tužilaštvo i policija preduzeti zakonske mjere i radnje. OO SNP Berane očekuje i da će nadležni državni organi pokazati još veću ažurnost, s obzirom da je u pitanju oko 1.500 zatrovanih građana.

"Očigledno je da je cilj navodnog proboja blokade u Beranselu bilo zataškavanje masovnog trovanja građana Berana i prenošenje krivice za epidemiju na građane Beransela, koji ni na jedan način nisu mogli prouzrokovati ni doprinijeti nastanku epidemije", smatraju u SNP-u.

U saopštenju se navodi da bi mještani Beransela bili odgovori jedino „ako se zanemare zakoni fizike i hidraulike, jer se izvorište vode nalazi na skoro deset kilometara od Berana, na znatno visočijoj zemljišnoj tački“.

"Kako je nepobitno dokazano da je uzročnik trovanja voda iz gradskog vodovoda, SNP će pomno pratiti tok i ishod istrage protiv učinioca navedenih krivičnih djela", kaže se u saopštenju.

Iz SNP-a su saopštili da će podnijeti krivične prijave i protiv „svih onih koji pomažu i saučestvuju u prikrivanju krivičnih djela u ovom slučaju bez obzira na njihov rang i položaj“.

"O toku istražnih radnji obavijestićemo Vrhovnog državnog tužioca,OEBS, kancelariju Savjeta Evrope, ambasade zemalja Evropske unije, kao i domaću i međunarodnu javnost", naveli su iz SNP-a.

(MINA)

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније