Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

16. 07. 2019. 07:18 >> 07:20
2

NA ZDRAVSTVENI SISTEM

Za 6 mjeseci više od 2.000 žalbi pacijenata

U prvih šest mjeseci ove godine 2.073 pacijenta su se žalila na postupanje ljekara i medicinskih radnika, dužinu čekanja i odnos drugog osoblja u zdravstvenim ustanovama, što je uvećanje u odnosu na prethodne dvije godine, konstatovano je u Strategiji za razvoj zdravstevene zaštite Ministarstva zdravlja.

 

Iz tog resora ističu da je važno napomenuti da je ustanovljena i funkcionalna institucija prigovora građana, kako Ministarstvu zdravlja, tako i ombudsmanu u svakoj zdravstvenoj ustanovi, piše Dan.

"Na rad osoblja u Kliničkom centru žalilo se 1.275 pacijenata, dok je ministarstvu prigovore uputilo 60 osoba. Najviše pritužbi građani su imali na Klinički centar, podgorički Dom zdravlja i barsku Opštu bolnicu, dok na adrese domova zdravlja Mojkovac, Cetinje, Ulcinj, Bar i Rožaje, Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik i Zavoda za transfuziju krvi ove godine nije stigao nijedan prigovor. Broj prigovora iz godine u godinu raste, što je indikator bolje obaviještenosti o pravima pacijenata, a ne, kako se često pogrešno tumači, pogoršanja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga", piše u strategiji.

Tako je, kako se navodi, u 2017. godini ukupan broj prigovora bio 2.341, u 2018. godini 2.642, dok samo u prvoj polovini 2019. godine taj broj iznosi 2.073.

"Od presudnog značaja je poboljšanje evidencije, praćenja, analize i donošenja odluka pružalaca i korisnika zdravstvenih usluga, zbog čega je neophodno završiti informatizaciju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i specijalnih bolnica. Informatizacija treba da se radi na osnovu sugestija zaposlenihu KCCG i drugim zdravstvenim ustanovama, Institutu za javno zdravlje, Ministarstvu zdravlja, Fondu zazdravstveno osiguranje, kao i pacijenata. Za uspostavljanje jedinstvenog sistema za sve zdravstvene institucije iskoristiće se postojeći primjeri dobre prakse (ISO ili slično), o čemu odlučuje komisija. Odluka će biti donesena na osnovu analize i mogućnosti postojećih informacionih sistema. Uspostaviće se informisani postupak prijave neželjenih događaja, opasnih događaja sa upozorenjem i postavljenih indikatora kvaliteta. Komisija zaunapređenje kvaliteta i bezbjednosti zdravstvene zaštiteuspostaviće registar saopštenih događaja", piše u strategiji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније