Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

16. 07. 2019. 12:23   >>  12:38

UNIVERZITET CG

Mogući plagijat provjeravaju po zakonu

Univerzitet Crne Gore je protiv svakog vida kršenja akademskog integriteta i osuđuje takve pojave, saopšteno je iz te institucije.

"U skladu sa Zakonom o akademskom integritetu i Statutom Univerziteta Crne Gore, Univerzitet je nakon dobijanja Prijave od strane NVO za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta od strane profesora zaposlenog na Univerzitetu, u okviru svojih ingerencija, tražio izjašnjenje Vijeća Pravnog fakulteta po osnovu mogućeg plagijata, uputio predmet Etičkom komitetu Ministarstva prosvjete koji je po novom Zakonu o akademskom integritetu nadležan za utvrđivanje plagijata van Crne Gore i kojeg je Ministarstvo prosvjete bilo u obavezi da formira 90 dana od stupanja na snagu ovog Zakona, te svrstao ovaj predmet u dnevni red prve naredne sjednice Senata Univerziteta Crne Gore (17.jula), kao organa koji je prema Statutu Univerziteta Crne Gore imao nadležnost za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta u smislu utvrđivanja plagijata prije stupanja na snagu Zakona o akademskom integritetu. Nakon izjašnjenja Ministarstva prosvjete da li je Etički komitet osnovan, kao i konkretnog Izjašnjenja od strane Vijeća Pravnog fakulteta s obzirom da se radi o zaposlenom na toj ustanovi, Senat će u okviru svojih nadležnosti donijeti adekvatnu Odluku", saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Poručuju da nijedan ministar, rektor, dekan, profesor ili NVO ne mogu biti iznad zakona i Statuta Univerziteta Crne Gore.

"Univerzitet Crne Gore će se kao i do sada u svim postupcima isključivo rukovoditi zakonskim aktima i procedurama, a ne medijskim provokacijama, zlonamjernim insinuacijama i retorikom, kao i nekompetentnim komentarima", dodaje se u saopštenju.

Podsjetimo, Centar za građansko obrazovanje optužio je vanrednu profesoricu na Pravnom fakultetu UCG Bojanu Lakićević-Đuranović da je u jednom srpskom časopisu objavila rad studenta kao svoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније