Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

17. 07. 2019. 11:08 >> 11:08

REAGOVANJE JPMD

Lokacije i objekti ustupljeni po zakonu

Iz Javnog preduzeća Morsko dobro saopšteno je da je posao ustupanja lokacija i objekata na morskom dobru, koje su predviđene planovima i programima koje donose nadležni organi, i ove godine sproveden u skladu sa zakonom i važećim propisima, transparentno, što su, kako se navodi, pratili nadležni organi i zainteresovana javnost.

 

Iz JPMD su reagovali na optužbe Božidara Vujičića, koji je na press konferenciji najavio krivičnu prijavu protiv predsjednice komisije Tine Tičić.

“Božidara Vujičić bio je jedan od učesnika na licitaciji 27.maja 2019.godine za lokaciju označenu 9.5 u Programu privremenih objekata. U najavi navodi da će, ovaj put, prijavu podnijeti zato što predsjednik komisije „naplaćuje“ bankarske garancije ponuda i to ponuđačima koji ne zaključe ugovor pod utvrđenim uslovima. Prethodnu krivičnu prijavu ista osoba je podnio protiv predsjednika zato što nije naplatio garanciju ponude ponuđaču koji je zaključio ugovor“, navodi se u reagovanju JPMD.

U konkretnom slučaju, za predmetnu lokaciju početna cijena zakupa iznosila je 8.688 eura.

“Izjavom o prihvatanju izlicitiranog iznosa, koju su potpisali svi učesnici na licitaciji, konstatovano je da je Božidar Vujičić, kao fizičko lice, izlicitirao iznos od 173.188 eura i bio drugorangirani; pravno lice “Montenegro cruising”, čiji je suvlasnik po sopstvenom priznanju, sa bratom Nenadom, izlicitirao je iznos od 8.988 eura, a radnica u firmi “Montenegro cruising”, dakle osoba kojoj je Božidar poslodavac, izlicitirala je iznos od 110.288 eura što je četvrtorangirana ponuda”, navodi se u reagovanju.

Pozivom za javno nadmetanje jasno su utvrđena pravila postupka ustupanja lokacija, a sve shodno važećim zakonima i propisima Crne Gore.

“Tačkom XI je definisano da u slučaju odustajanja od zaključenja ugovora, ponuđaču će biti naplaćena Garancija ponude. Kako prvorangirani ponuđač sa predmetne licitacije, nije pristupio zaključenju Ugovora, aktivirana mu je bankarska garancija, a poziv za potpisivanje ugovora upućen je Božidaru Vujičiću kao drugorangiranom ponuđaču. Kako ni on nije zaključio Ugovor, jer nije ispunio neophodne uslove za potpisivanje ugovora, aktivirana mu je bankarska garancija i pozvan je sljedeći ponuđač po rangu. Shodno pravilima, svakom ponuđaču koji ne zaključi ugovor, mora biti naplaćena garancija ponude. U slučaju odustajanja svih ponuđača, aukcija za predmetnu lokaciju će se proglasiti neuspjelom, a postupak ustupanja ponovljen”, navodi se u saopštenju.

Organizujući već drugu press konferenciju, kako navode iz JPMD, Božidar Vujičić želi stvoriti utisak u javnosti da brine o javnom interesu pa: jednom podnosi prijavu „što garancija ponude nije naplaćena, a drugi put što je naplaćena“.

“Inače, Božidar Vujićić je već više godina ilegalni korisnik nekoliko lokacija na obali, uglavnom u Tivatskom zalivu, sve vrijeme sa velikim brojem prijava za njegovu neurednost i raznorazne nepravilnosti. Redovni je učesnik na licitacijama za zakup više lokacija. Neke od tih lokacija je dobio u legalnom postupku, a neke koristi ili je koristio na nelegalan način. Iz tih razloga ovo Javno preduzeće je protiv njega, odnosno njegove firme, podnijelo tužbu za naplatu naknade za korišćenje lokacije u uvali Brda za prošlu godinu, koju nije platio iako je ponudio najvišu cijenu u iznosu od preko 50.000 eura”, navode iz JPMD. 

“Uvjereni smo da se ne radi o brizi za unapređenje reda i zaštiti javnog interesa koji je sadržan u tome da se realizuju državnim planovima i programima predviđene lokacije čije stavljanje u funkciju ima značaj za odvijanje priobalnog pomorskog saobraćaja i obogaćivanje turističke ponude, već o namjeri da se obstruira red u korišćenju objekata i nastavi nelegalno korišćenje gotovo kompletne uvale Brda u Tivtu”, zaključili su iz Morskog dobra.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније