Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

17. 07. 2019. 12:22   >>  12:22

DVIJE NVO I CZIP

Tražiće saslušanje Radulovića i Nurkovića zbog Tare

Nevladine organizacije (NVO) MANS, Grin houm i Centar za zaštitu i proučavanje ptica zatražiće da nadležni skupštinski odbor sasluša ministre održivog razvoja i turizma i saobraćaja i pomorstva Pavla Radulovića i Osmana Nurkovića u vezi sa stanjem životne sredine u kanjonu Tare.

Predstavnik MANS-a Lazar Grdinić kazao je da je odnos izvršne vlasti prema tom pitanju prilično indolentan i da izostaju reakcije nadležnih organa.

“Tužilaštvo i dalje ćuti po pitanju krivične prijave koju je više NVO podnijelo u novembru prošle godine”, rekao je Grdinić na konferenciji za novinare MANS-a.

On je naveo da ekološke inspekcije na teren izlaze malo ili čak nikako. 

“Imamo vrlo malo podataka jer Uprava za inspekcijske poslove i dalje odbija da dostavi bilo kakve podatke koji mogu govoriti o detaljima šta to inspekcije rade na gradilištu autoputa”, kazao je on.

To je, kako je naveo Grdinić, direktno kršenje zakona o inspekcijskom nadzoru koji je javan, kao i Arhuske konvencije koju je Crna Gora ratifikovala i garantuje da informacije u vezi sa životnom sredinom moraju biti javne.

“MANS, Grin home i Centar za zaštitu u proučavanje ptica tražiće da Odbor za turizam, ekologiju, prostorno planiranje i poljoprivredu sasluša resorne ministre Radulovića i Nurkovića”, kazao je on.

Prema riječima Grdinića, te NVO tražiće saslušanje Radulovića, “jer se radi o javnom funkcioneru koji je oličenje svega onoga što nije kako treba u vezi sa izgradnjom autoputa”. 

Radulović, kako smatra Grdinić, i dalje štiti interese izvođača radova i svih ovih mjeseci ubjeđivao je javnost Crne Gore da je sve kako treba i da nema ništa sporno u vezi sa izgradnjom autoputa.

“Tražimo od Skupštine da iskoristi kontrolnu funkciju i da sasluša Radulovića, ali takođe i Nurkovića”, naveo je Grdinić.

Predstavnica NVO Grin houm Nataša Kovačević kazala je da je na sjednici Komiteta za svjetsku baštinu predstavljen nacrt UNESCO-vog izvještaja u kojem se eksplicitno navodi da je izgradnja autoputnog mosta unutar rezervata čovjek i biosfera devastirala korito i obalu rijeke Tare.

Prema njenim riječima, u tom izvještaju navodi se da je nejasan uticaj nizvodno na svjetsku prirodnu baštinu, uključujući stanovništvo i ugrožene pastrmske vrste.

„Posebno se zahtijeva bitna procjena stanja potočne pastrmke, kao ugrožene vrste, gdje Centar za svjetsku baštinu očekuje hitnu povratnu informaciju do 1. februara naredne godine, što je prilično kratak rok“, rekla je Kovačević.

Kako je dodala, aktivnosti na izgradnji autoputa od 2017. godine dovele su do uništenja površinskog i podzemnog biljnog i životinjskog svijeta Tare.

Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kazala je da su u nedavno objavljenom izvještaju UNESCO, od 10. jula, sadržani zaključci i preporuke za nacionalno park (NP) Durmitor i rijeku Taru.

„Izvještaj izražava krajnju zabrinutost i ponovo se pozivaju naše nadležne institucije da preduzmu određene korake i mjere kako bi dalja devastacija prostora bila spriječena“, naglasila je ona.

Prema riječima Medenice, odnos prema zaštićenim područjima u Crnoj Gori nije nešto sa čim se možemo pohvaliti, jer nerijetko svjedočimo da je u nacionalnom parkovima zastupljena nezakonita neplanska urbanizacija.

Kako je navela, jedan od ključnih problema za NP Durmitor je izgradnja autoputa.

„Njegov negativni uticaj se ne ogleda samo lokalno na mjestu izvođenja radova, već je neophodno napraviti procjenu uticaja na donji tok Tare, utvrditi šta se dešava nizvodno“, dodala je Medenica.

Kako je navela, drugi problem je pitanje granica NP Durmitor.

„Neprihvatljivo je da jedan dio koji nema nikakva mahanizam zaštite, mislim na dio opštine Žabljak, spada i dalje u svjetsku baštinu,a nema plana kojim se tim područjem upravlja“, kazala je Medenica.

Zbog toga, jedna od preporuka je da se razmotri ponovno uspostavljanje granica NP Durmitor.

Kako je navela Medenica, jedina pozitivna stavka je obustavljanje, odnosno stavljanje van snage plana privremenih objekata na Crnom jezeru, i to zahvaljujući NVO sektoru i građanima.

Ona je pozvala Ministarstvo da postupi prema preporukama kako bi dalja devastacija bila zaustavljena.

Lela Radulović iz MANS-a predstavila je danas novu aplikaciju „Pitajte poslanike“, koju je ta NVO razvila, a tiče se povećanje učešča građana u donošenju javnih politika.

Preko tog servisa, kako je objasnila, građani mogu postaviti pitanje određenom poslaniku, a postoji i mogućnost anonimnog postavljanja pitanja.

„U zavisnosti od interesovanja, korisik bira jednu od tri teme – pravno-poltičku, ekonomsku, društvenu“, navela je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније