Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

17. 07. 2019. 14:50 >> 14:53
1

NURKOVIĆ SUGERISAO POMORCIMA

Probleme rješavati u institucijama, ne preko medija

Zbog objavljenog otvorenog pisma koje su premijeru Dušku Markoviću uputili pomorci, ukazujući na "alarmantno stanje" u toj oblasti, održan je sastanak u Ministarstvu saobraćaja, na kojem je dogovoreno da se moraju utvrditi prioriteti za rješavanje, a predloženo je održavanje okruglog stola na kojem bi stručnjaci ponudili najbolja rješenja za zakonska i strateška dokumenata koja se tiču pomorskog saobraćaja.

Ministar Osman Nurković je na sastanku istakao da se problemi moraju rješavati u okviru nadležnih institucija, a ne preko medija.

"Ovako važna pitanja treba rješavati razgovorom i zajedničkim angažmanom, a ne preko medija. Od imenovanja na funkciju ministra održao sam sastanke sa svim zainteresovanim grupacijama, nevezano da li je u pitanju pomorstvo ili neka druga oblast resora za čije sam funkcionisanje nadležan, te u tom smislu ne razumijem kritike onih koji se Ministarstvu nikada nijesu obratili sa namjerom da prezentuju svoje stavove ili da ukažu na takvo 'alarmantno stanje', već su se odlučili na djelovanje putem medija i otvorenih pisama", kazao je Nurković.

Predstavnici inicijatora otvorenog pisma, a koji, kako su naglasili, ujedno zastupaju stavove pomoraca, su iznijeli stav da je otvoreno pismo upućeno premijeru napisano iz dobre namjere, kako bi se status pomoraca izdigao na nivo koji oni zaslužuju.

Prema riječima učesnika današnjeg sastanka mediji su neprofesionalno i netačno prenijeli određene informacije.

Kako su pojasnili inicijatori pisma, svjesni su da su postojeći kapaciteti državne administracije nedovoljni, kako bi se efikasno i pravovremeno rješavala sva pitanja i teme vezane konkretno i isključivo za potrebe pomoraca. U tom smislu iznijeli su listu svojih stavova o pitanjima koja se po njihovom mišljenju najviše tiču pomoraca.

Nurković je, navodi se u saopštenju Ministarstva, insistirao da se moraju postaviti prioriteti, uz razumljivu potrebu poboljšanja statusa pomoraca, ali i uz neophodno prihvatanje realnih zakonskih okvira u kojima se sve aktivnosti moraju odvijati. Bilo je riječi o zakonskim rješenjima, učešću udruženja u izradi istih, o zapošljavanju, ali i obrazovanju pomoraca u našem sistemu.

Predlog predstavnika crnogorskih pomoraca o organizovanju okruglog stola, sa ciljem da stručna rasprava doprinese kvalitetu zakonskih i strateških dokumenata, Nurković je podržao, uz stav da su pitanja koja treba u narednom periodu rješavati i izazovi sa kojima se suočavamo u ovoj oblasti mnogo kompleksniji da bi se mogli riješiti raspravom na pomenutom okruglom stolu.

Nurković se sastao sa predstavnicima Udruženja kapetana, Unije pomoraca, Pomorskog fakulteta Kotor i Centrom za obuku pomoraca Azalee Bijela.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније