Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

18. 07. 2019. 21:10   >>  21:10

PRELAZNI PERIOD PET GODINA

Izjednačavaju cijene komunalnih usluga za pravna i fizička lica

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima kojim se, kako je saopšteno, kroz prelazni period od pet godina, postepeno izjednačavaju cijene komunalnih usluga za pravna i fizička lica.

Navodi se da se Predlogom obezbjeđuje jasnije definisan pravni osnov za donošenje podzakonskih akata od Agencije za regulisane komunalne djelatnosti.

Vlada je, radi potpune implementacije Zakona o državnoj upravi, donijela i Uredbu o kancelarijskom poslovanju.

„Cilj donošenja ovog podzakonskog akta je jasno normiranje poslova prijema, evidentiranja, administrativno-tehničke obrade i otpremanja akata, čuvanja predmeta, akata i drugog materijala, arhiviranja i čuvanja arhiviranih predmeta, kao i drugih postupanja sa službenim materijalom“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela i Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o visini nagrade za rad u naknade troškova posrednika.

Izmjene i dopune se, kako je pojašnjeno, odnose na adekvatan i prihvatljiv način nagrađivanja posrednika u svim vrstama sporova, što će se pozitivno odraziti na spremnost i motivisanost posrednika da sprovode postupke, kvalitet njihovog rada i broj predmeta riješenih sporazumom.

„Pored toga, ovako definisana rješenja pozitivno će uticati i na zainteresovanost stranaka da sporove rješavaju u postupku posredovanja, kao i na efikasnost pravosuđa“, smatraju u Vladi.

Na sjednici je donijeta i Odluka o dopuni Odluke o otvaranju graničnih prelaza za međunarodni pomorski, vazdušni i željeznički saobraćaj, kao i Odluke o određivanju luka prema namjeni i Odluke o određivanju luka prema vrsti pomorskog saobraćaja.

„Donijetim odlukama se omogućava otvaranje luke nautičkog turizma – marine Kumbor – Portonovi i istoimenog graničnog prelaza za međunarodni pomorski saobraćaj“, kaže se u saopštenju.

Donijeta je i Strategija razvoja zvanične statistike za period 2019-2023. godine sa Akcionim planom.

Kako je pojašnjeno, u Strategiji je definisano sedam ciljeva sa pratećim indikatorima i aktivnostima, dok su u Akcionom planu utvrđeni dinamika realizacije, način izvještavanja i nadležni organi za realizaciju strategijskih ciljeva.

Usvojen je Izvještaj o radu Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, sa Izvještajem nezavisnog revizora o finansijskim iskazima za prošlu godinu.

„Imajući u vidu da se radi o novoj instituciji, Vlada je dala punu podršku njenom radu, ocijenivši ga izuzetno značajnim za realizaciju programskih opredjeljenja u oblasti reforme visokog obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

Na predlog Ministarstva sporta i mladih, Vlada je dala saglasnosti za sufinansiranje sportskih klubova iz I kategorije sportova koji se nalaze na programu Olimpijskih igara, i to Fudbalskog kluba Sutjeska iz Nikšića i Košarkaškog kluba Mornar iz Bara.

„Resorno ministarstvo zaduženo je da utvrdi pojedinačne iznose, i to na osnovu dostavljenih programa sportskih klubova koji se odnose na obavljanje sportskih djelatnosti i realizaciju sportskih aktivnosti u ovoj godini, a u okviru opredijeljenih sredstava“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada dala Saglasnost za finansiranje izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i opremanje sportskih objekata.

Usvojena je i Informacija o upotrebi termalne kamere u cilju sprečavanja nelegalnog ribolova u Nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero, za koju je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja iz projekta MIDAS II obezbijedilo 25 hiljada EUR.

„Za smještaj Termalne kamere i prateće opreme, odabrana je lokacija sa koje će biti pokriveno blizu 70 odsto teritorije NP Skadarsko jezero“, kazali su iz Vlade.

Kako su naveli, pristup kameri je obezbijeđen u okviru Ribarskog monitoring centra, koji funkcioniše 24 časa svakodnevno, u Direktoratu za ribarstvo.

„Takođe, pristup će biti obezbijeđen i Ministarstvu unutrašnjih poslova, NP Skadarsko jezero i drugim nadležnim institucijama koji iskažu potrebu za ovim vidom nadzora“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније