Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2019. 06:42   >>  06:50

MATEŠEVO

Struje nema i zbog krađe transformatora

Mještani Mateševa i okolnih sela tvrde da nemaju redovno snabdijevanje električnom energijom i da struje nema po nekoliko sati nakon najavljenih isključenja. Postalo je, uobičajeno, kako kažu, da preko cijele noći nema struje. Mještani zbog toga najavljuju da će se, ukoliko se ovaj problem ubrzo ne riješi, okupiti ispred kolašinske Elektrodistribucije i Opštine da traže rješenje.

Mještani Luga pored Tare, gdje živi veliki broj starih, takođe tvrde da u ljetnjem periodu nemaju redovno snabdijevanje električnom energijom, te da im nije jasno kako to da zimi, kada su loši vremenski uslovi struje ima redovno, a ljeti često nestaje.

O ovom problemu biće riječi na narednoj sjednici kolašinskog parlamenta, a iznijeće ga odbornica Grupe birača Gospava Vujisić. Vujisić kaže da razumije isključenje zbog radova na mreži, ali nije jasno zašto se vremenski period koji je određen prekorači, pa se na uključenje struje čeka sat ili dva. Ne znamo razlog nestajanja struje tokom noći, tada sigurno nema radova na mreži. Struja nestane u 22h, a dođe u 6.45h. Do prije godinu sa dalekovoda "Skrbuša" napajalo se i kinesko naselje na Jabuci i tih pojava nije bilo, ali od kada se napajanje obavlja preko dalekovoda Podgorica mi struje nemamo po nekoliko noći zaredom", kaže Vujisić Dnevnim novinama.

Sa druge strane iz Službe za korporativne komunikacije u CEDIS-u tvrde da je broj ispada na tom dalekovodu već značajno smanjen. Objašnjavaju da se područje Mateševa napaja sa dalekovoda 10 kV "Skrbuša" iz trafostanice 35/10 kV "Breza" koji se, prema Planu održavanja za 2019. godinu, rekonstruiše. Navode da posao teče planiranom dinamikom, te da se na dalekovodu "Skrbuša" trenutno radi remont i isključenja koja su najavljena. Iz CEDIS-a navode da su se u posljednjih dva mjeseca (osim planiranih radova na dalekovodu "Skrbuša"), dešavali ispadi i zbog atmosferskih pražnjenja, pri čemu stradaju transformatori i izolatori.

"Nerijetka je pojava i krađe transformatora i ulja iz transformatora, pri čemu dolazi do ispada dalekovoda. Posljednji zabilježen slučaj je bio 10. jula, kada je došlo do ispada dalekovoda "Skrbuša" usljed krađe ulja iz transformatora stubne trafostanice "Drndari". Slučaj je prijavljen Upravi policije. U proteklih par mjeseci imali smo krađe ulja iz trafoa na još četiri trafostanice na tom području, što dovodi do prekida u napajanju. Ističemo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično. Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit", kazali su za Dnevne novine iz CEDIS-a.

Kada je u pitanju dalekovod Lugovi i naselje Lug, problemi u napajanju proteklih mjeseci, kako navode, najčešće su prouzrokovani atmosferskim pražnjenjima u trasi dalekovoda koji prelazi preko planinaskog dijela, ali da ispadi toga dalekovoda nijesu česti.

"CEDIS je za to područje predvidio i novi energetski objekat, trafostanicu 10 kV MBTS 2×630 kVA. Ona je već sagrađena i puštena pod napon, a slijedi i njeno priključenje na niskonaponsku mrežu. Trenutno je u toku izrada projektne dokumentacije za uklapanje te trafostanice na niskonaponsku mrežu. Kada taj projekat u potpunosti bude završen, naselje Lug će biti još sigurnije i kvalitetnije napojeno električnom energijom", naglasili su iz Službe za korporativne komunikacije.

Odbornica Vujisić kaže da je nestajanje struje u večernjim satima navelo da pozove dežurnu službu u Kolašinu gdje su kazali da je u pitanju krađa transformatora. Pozvala sam policiju i pitala da li je prijavljena krađa, odgovorili su da ova posljednja nije.

"Takođe sam pitala šta su učinili da pronađu počinioca, odgovor je bio da oni ne znaju kako da toj pojavi stanu na put. Ja ću podnijeti prijavu protiv NN lica i policiji i tužilaštvu i otvoriti ovo pitanje na sjednici SO", najavila je odbornica Vujisić.

"Do sada je na dalekovodu ‘Skrbuša’ rekonstruisano oko 260 stubnih mjesta i ugrađeno oko 28.000 metara novog užeta. Na dalekovodu je planiran nastavak radova i zamjena još oko 100 stubova, pa će i u narednom periodu biti planiranih isključenja, a korisnici se mogu informisati o tome putem svih elektronskih i štampanih medija u Crnoj Gori, kao i na sajtu www.cedis.me ili FB stranici CEDIS-a. Radovi se izvode u cilju povećanja sigurnosti napajanja električnom enegijom na tom području", stoji u odgovorima Dnevnim novinama iz CEDIS-a.

Istuču da se sve njihove ekipe maksimalno trude da remont završe u predviđenom roku kako bi korisnici imali bolje i pouzdanije napajanje električnom energijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније