Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

19. 07. 2019. 10:13   >>  11:21 1

NA IVANOVIM KORITIMA

Počinje Ljetnja škola za djecu iz dijaspore

Ljetnja škola jezika i kulture "Crna Gora – moja postojbina", namjenjena djeci i mladima od 9 do 15 godina iz dijaspore, u periodu od 20. do 30. jula ove godine, održaće se na Ivanovim koritima u Nacionalnom parku Lovćen.

Uprava za dijasporu snosi troškove prevoza, smještaja, ishrane i ostalih organizacionih troškova.

"Poziv za prijave objavljuje Uprava za dijasporu na svojoj internet stranici, a kandidate mogu prijaviti organizacije dijaspore ili roditelji. Zbog velikog interesovanja za ovaj projekat, pravo prijave imaju polaznici koji Školu pohađaju prvi put. Tradicionalno djeca i mladi dolaze iz svih krajeva svijeta, a prije dvije godine su se po prvi put sa programima Ljetnje škole upoznali i polaznici/e iz Urugvaja i Argentine. Uprava za dijasporu zadržava pravo za odabir kandidata/kinja prema posebnim kriterijumima usljed ograničenog broja mjesta, tj. 60 slobodnih mjesta", napominju u Upravi za dijasporu.

Prva Ljetnja škola organizovana je 2007. godine, a do sada je kroz dvanaest generacija pohađalo više od 800 polaznika.

"Desetodnevni program Ljetnje škole, uključuje izučavanje Crnogorskog jezika i književnosti, muzičke i likovne umjetnosti, te istorije i geografije Crne Gore. Interaktivnim i zabavnim učenjem, djeca i mladi su u prilici ne samo da unaprijede nivo poznavanja svog maternjeg jezika, već i da saznaju više o istorijsko-geografskim specifičnostima i kulturnoj baštini svoje domovine", napominju u Upravi za dijasporu.

Kako se dodaje, u okviru stručne podrške organizaciji Ljetnje škole, Zavod za školstvo angažuje i nastavni kadar/predavače za svaki od navedenih programa, kao i animatore koji pored brige o sigurnosti djece i mladih, zajedno sa njima aktivno učestvuju u različitim aktivnostima i igrama: sportske i takmičarske igre, viteške igre, igre orijentacije, izlete (posjete Cetinju, podlovćenskom selu Dolovi, Nacionalnom praku, Mauzoleju na Lovćenu itd.), ples i muzičke večeri, završnu svečanost uz dodjelu diploma za sve polaznike/ce.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније