Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

22. 07. 2019. 07:16   >>  07:16

ZAŠTITA DJECE

Crnoj Gori potreban alimentacioni fond

U prvoj polovini godine u podgoričkom Osnovnom sudu formirana su 23 predmeta za krivično djelo nedavanje izdržavanja, od čega su u 16 predmeta donijete osuđujuće odluke, a preostalih sedam je u radu, saopšteno je Dnevnim novinama iz tog suda.

Taj broj nije zanemarljiv, a ipak problem naplate alimentacije mnogo je veći od prikazanih brojki, jer se ne usuđuje svaki roditelj da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg supružnika zbog nedavanja izdržavanja za svoje dijete.

To je za Dnevne novine potvrdila i advokatica Maja Živković. Prema njenim riječima, vrlo je teško i u postupku izvršenja naplatiti dugovano na ime izdržavanja.

“S druge strane, ne postoji nikakav alimentacioni fond, ili neki drugi adekvatan način za zaštitu djece, sve u cilju da ne budu djeca ta koja trpe zbog (ne)postupanja roditelja i institucija”, istakla je Živković.

U razgovoru za Dnevne novine advokatica Natalija Karadžić predočila je kako to funkcioniše u razvijenim zemljama, upravo navodeći da se ovaj problem rješava kroz institut tzv. alimentacionog fonda.

“Na taj način država izvršava umjesto roditelja koji ne može da izvrši obavezu i nakon toga kada se steknu uslovi regresira potraživanje od tog roditelja. Na primjer, u Švedskoj ovaj fond funkcioniše kroz Fond penzionog i invalidskog osiguranja, a prosječna alimentacija iznosi 200 eura po djetetu. Stoga nedavanje izdržavanja nije inkriminisano kao krivično djelo, jer se ne može desiti da neko malodobno dijete razvedenih roditelja ostane bez izdržavanja, upravo zato što se u tu sferu odmah uključuje nadležni državni organ i finansira potrebe djeteta”, navela je Karadžić.

Naime, pojasnila je ona, država nakon toga kroz svoj organ “kronofogden” vrši naplatu potraživanja u ime i za račun Kraljevine Švedske.

“Kod prinudne naplate potraživanja izvršnom dužniku (roditelju) koji nije izvršavao svoju obavezu, ipak se ostavlja određeni novčani iznos, odnosno garantovani minimalac zarade koji iznosi 120.000 kruna (12.000 eura) godišnje, a od preostalog dijela se vrši naplata dospjelog potraživanja. Kada se uzmu u obzir ove, za naš standard izuzetno visoke sume, onda je jasno da ovakva država kao što je Kraljevina Švedska ima mnogo više finansijskih mogućnosti da izvršava obaveze prema malodobnoj djeci nego što to ima država Crna Gora. Ali to svakako našu državu ne oslobađa obaveze da radi na stvaranju takvog fonda koji bi mogla da finansira od naplate poreza i drugih dažbina”, istakla je Karadžić.

On kaže i da bi se osim iz budžeta države rad takvog fonda mogao finansirati dobrovoljno od strane fizičkih ili pravnih lica koja žele da doprinesu tome da djeca imaju srećno i bezbrižno djetinjstvo, čime bi ujedno pokazali i da su društveno odgovorni.

Sve više prijava protiv onih koji ne ispunjavaju obaveze

U izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za prošlu godinu navodi se da je povećan broj prijavljenih lica zbog krivičnih djela protiv braka i porodice za 18,33 odsto. Kako se ističe, konkretno zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja u 2018. godini prijavljeno je 242 lica, što je za 38 lica više nego u 2017, dok je u 2016. godini 215 lica prijavljeno.

Osim za ovo krivično djelo povećan je broj prijava i zbog krivičnog djela oduzimanje maloljetnog lica u 2018. je bilo prijava protiv 36 lica (u 2017.godini 32 lica, u 2016. godini 54 lica, u 2015. godini 28 lica, a u 2014.godini 13 lica).

Takođe i zbog krivičnog djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica u prošloj godini prijavljeno je 10 lica (u 2017. godini osam lica, 2016. godini 14 lica, u 2015. godini osam lica, a u 2014. godini dva lica).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније