Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

22. 07. 2019. 12:00 >> 13:20
58

MCP

Darmanović se pridružio klevetama o SPC

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović pridružio se jednoglasnom horu najviših državnih funkcionera koji pokušavaju da se bave crkvenim pitanjem u Crnoj Gori i to tako što će klevetati Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštili su danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori plaši se gubitka nekih monopola u nekim stvarima, i nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće bit, što garantuju odredbe predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti, ocijenio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

U MCP kažu da riječi kakve je ministar Darmanović upotrijebio nisu dostojne odgovornog čovjeka, a kamoli, kako poručuju iz MCP, nekoga ko je na jednoj od najvažnijih državnih funkcija.

Kako ističu u MCP, saglasni su sa ministrom da otimanja imovine neće biti.

“Ne zato što aktuelni crnogorski režim to ne želi, nego zato što će svaki takav pokušaj vjerni pravoslavni narod Crne Gore spriječiti, a ni evropski pravni poredak to neće prihvatiti”, poručuju iz MCP.

Kažu i da je bezakonja bilo i da će se i nastaviti.

No, naglašavaju, ne čudi od ambasadora što ponavlja gotovo istu rečenicu koju je čuo od ministra – da je SPC ”prije svega politički činilac u Crnoj Gori, pa onda vjerski”.

“Ova klevetnička mantra koju je izgleda dužan da ponavlja svaki državni službenik, odraz je nezdravog odnosa koji vlast ima prema Crkvi sve od 1945. godine. Dobro oni znaju da se Crkva bavi svojim poslom u Crnoj Gori, ali nisu oni ni prva ni posljednja vlast koja Crkvu gleda kao remetilački faktor”, dodaju u MCP.

Osnovni razlog za reagovanje je, kako kažu, što je ministar ponovio jednu tezu koju neodgovorni novinari i mediji prenose već neko vrijeme, tvrdeći da se crkvena imovina u Srbiji vodi na državu, te za to navode primjer Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, te ističu da se radi o gruboj manipulaciji.

“Istina je da se u pojedinim gradskim sredinama (ne svim), veliki dio gradskog građevinskog zemljišta vodi na državu. Tako je i sa zemljištem ispod i oko nekoliko velikih beogradskih crkava. A i to je plod poslijeratne nacionalizacije. Međutim, na svakoj od tih parcela, Crkva ima pravo korišćenja zemljišta, a na objektu koji je na zemljištu ima pravo svojine. Spomen-hram Svetog Save još uvijek nema upotrebnu dozvolu, jer nije završen, te se Crkva vodi kao njegov držalac, a nakon završetka, nema nikakve sumnje, da će Crkva biti upisana kao njegov vlasnik, kao što se vodi da je vlasnik susjedne manje crkve Svetog Save, koja se nalazi u neposrednoj blizini Spomen-hrama”, pojašnjavaju u Mitropoliji.

Cilj je, uvjereni su, da se stvori atmosfera u kojoj će planirana neonacionalizacija proći mirno, stvarajući utisak da je to isto učinjeno i u Srbiji, a nije.

“Samo ćemo uzgred pomenuti da je država Srbija (ali i Hrvatska, Slovenija, donekle BiH…) vratila i vraća imovinu Crkvi i vjerskih zajednica oduzetu poslije Drugog svjetskog rata za vrijeme komunističke vladavine, a nijednoj od zemalja bivše SFRJ, osim Crnoj Gori, nije palo na pamet da je nanovo oduzima”, navode u Mitropoliji.

Poručuju da se vara ministar ako misli da se Crkva plaši gubitka nekog monopola.

“Ni sad ne postoji nikakav monopol. Ovo je zemlja u kojoj niko nikoga ne može da prinudi (ili makar ne bi smio da može) da pripada bilo kakvoj vjerskoj zajednici ili organizaciji. Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka i dijelovi Eparhija mileševske i zahumsko-hercegovačke imaju odgovornost samo za pravoslavne Hrišćane. Taj ”monopol” im je dat ustrojstvom Srpske pravoslavne crkve, koja ovdje postoji i djeluje, kao dio vaseljenske Pravoslavne crkve, od trinaestog vijeka”, navodi se u saopštenju MCP.

Пратите нас на

Коментари58

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније