Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

22. 07. 2019. 14:37   >>  23. 07. 2019. 06:55 1

SAVJET PODRŽAO MINISTRA

Strože kažnjavati povratnike, ali unaprijediti resocijalizaciju

U interesu crnogorskih građana i njihove bezbjednosti je da Crna Gora strože kažnjava povratnike u vršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja i nasilja u porodici i zato se podržavaju napori Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije, da se pristupi izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je, kako je naglašeno, ocijenio važnim da javno podrži ocjene ministra unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore Mevludina Nuhodžića, o neadekvatnoj kaznenoj politici i sudskoj praksi za višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela.

Ministar Nuhodžić, u Skupštini Crne Gore, je saopštio da kaznena politika mora biti primjerena društvenim okolnostima i stalno promjenjivom kriminalnom ponašanju. Jasno je saopšteno da ne smije biti praksa izricanja uslovnih osuda ili kazni na nivou zakonskih minimuma, primjene instituta ublažavanja kazne, kao i uslovnog otpusta, što za posljedicu ima povratak prestupnika kriminalu. Istaknut je značaj prevencije i potreba da se pokaže odlučnost države da se za najteža krivična djela izriču odgovarajuće kazne zatvora, navodi se u saopštenju.

"Ministar Nuhodzić proaktivno razmišlja o poboljšanju borbe protiv kriminala, svjestan da je to pitanje važno i za dalji napredak zemlje u pristupanju Evropskoj uniji. Savjet za građansku kontrolu rada policije zato podržava zalaganja MUP i Uprave policije da se pristupi preispitivanju opsega sankcija za određena krivična djela i njihove dosadašnje stvarne djelotvornosti", saopšteno je iz ovog tijela.

Za Savjet za građansku kontrolu rada policije takođe važno da se otvoreno diskutuje o kvalitetu i stvarnim rezultatima programa resocijalizacije u našem zatvorskom sistemu i zaštiti osuđenika.

"Loša resocijalizacija mora se posmatrati i kao uzrok povratka kriminalu i u tom pravcu je neophodno preuzeti punu odgovornost. Važno je što je zaštita javnosti prioritet rada ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije", saopšteno je iz Savjeta.

U tom pravcu se, kažu, prepoznaje riješenost da se, kroz odgovarajuće odgovore na izazove, crnogorsko društvo učini sigurnijim.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније