Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

23. 07. 2019. 16:09   >>  16:10 1

ODBOR PODRŽAO IZMJENE

Studentima koji studiraju po starom, godina da završe fakultet

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, jednoglasno je podržao predlog o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju. Ukoliko Skupština usvoji taj akt, studenti koji studiraju po starom sistemu, imaće godinu da završe fakultet po programu i pod uslovima pod kojima su i upisali studije. Predlagači izmjena zakona podsjećaju da je taj rok produžavan nekoliko puta i pozivaju studente da iskoriste ovu šansu i završe fakultet.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović, kazao je da su došli do podatka da je u pitanju 128 studenata.

"Mislim da im se mora ponovo pružiti prilika da im ne propadne toliki trud, a i zašto bi propalo, ovdje nema štete za državu, nema štete za građane, ti studenti sami plaćaju ispite", kazao je Popović.

Branka Tanasijević iz DPS-a pozvala je studente da istkoriste tu priliku.

"Ako se ovaj rok produži i da se to tako izglasa u Parlamentu, oni budu ti koji će ispoštovati i sebe i nas koji smo im dali šansu, ja bih pozvala studente da iskoriste ovu godinu. Ja sam sigurna da će se izglasati da im se da šansa, jer ako je nekome ostao ispit ili dva, treba da se pokaže i da ovo što je radio ima smisla", kazala je Tanasijević.

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke smatra da o produženju roka više ne treba razmišljati.

"Smatram da bi trebalo jasno sa ovoga odbora reći da stvarno više zbog digniteta odbora i visokog obrazovanja ne treba više razmišljati o produženju roka", kazao je Ibrahimović.

Predlog zakona o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju, podnijela je grupa poslanika: Branka Tanasijević, Andrija Popović, Mihailo Anđušić, Nikola Rakočević, Marta Šćepanović, Boris Mugoša, Genci Nimanbegu i Adrijan Vuksanović, 5. jula 2019. godine, sa ciljem  produženja roka studiranja studentima Univerziteta Crne Gore, koji su započeli studije po studijskim programima koji su važili prije početka primjene Bolonjske deklaracije. Rok za završetak studija za studente koji studiraju po starom sistemu, prema ovom predlogu zakona, je kraj studijske 2019/2020. godine.

Odbor je, jednoglasno, odlučio da podrži ovaj predlog zakona i predložio Skupštini Crne Gore da ga usvoji.

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније