Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

23. 07. 2019. 14:11 >> 14:33

OKRUGLI STO U SAVEZU SLIJEPIH

Podizanje svijesti o OSI kao učesnicima u saobraćaju

Okrugli sto pod nazivom "OSI kao učesnik u saobraćaju", kao posljednja aktivnost istoimenog projekta održan je danas u multimedijalnoj sali Saveza slijepih Crne Gore, na kojem je istaknuto da je podizanje svijesti građana o OSI kao učesnicima u svim vidovima saobraćaja neophodno.

Ovaj projekat podržan je od Ministarstva saobraćaja i pomorstva, a njegove aktivnosti koje su bile uglavnom edukativnog karaktera realizovale su se proteklih 10 mjeseci.

Ispred Saveza slijepih Crne Gore, koji je inicirao i sprovodio projekat, obratila se savjetnica za međunarodne odnose Katarina Bigović koja je istakla da je ovaj projekat obuhvatio sve vrste saobraćaja (autobuski, gradski, međugradski, željeznički, avio i taksi prevoz) i da se analiza i preporuke u vezi sa tim nalaze u publikaciji nazvanoj upravo po projektu.

"Projekat je imao osnovnu svrhu u pokretanju što šire edukacije svih učesnika u saobraćaju i onih koji su najčešće u komunikaciji sa osobama sa invaliditetom. Možemo reći da su OSI specifični učesnici u saobraćaju, bez obzira na to da li su sredstva javnog prevoza pristupačna ili ne i upravo zato se ovoj temi mora pokloniti posebna pažnja. Dva su pravca u kojima su bile usmjerene aktivnosti projekta: prvi je namijenjen za predstavnike auto škola, koji nijesu pokazali veliku zainteresovanost za ovu temu, mimo onih koji su i ranije davali svoj doprinos, dok je drugi namijenjen za pružaoce usluga saobraćaja što nam je pomoglo da identifikujemo brojne probleme u saobraćaju i pokušamo da iniciramo njihova rješenja", navela je Bigović.

Kako je dodala, posebna pažnja uvijek se poklanja osobama sa invaliditetom kao pješacima i značajan dio projekta bio je usmjeren direktno na njih. Ovakvi projekti nijesu namijenjeni samo osobama sa invaliditetom, već i svima koji se nalaze u njihovom okruženju.

U ime Ministarstva saobraćaja i pomorstva Selma Dacić kao samostalna savjetnica u službi za finansijske poslove apostrofirala je da ovo Ministarstvo već dvije godine značajnim sredstvima finansira ovakve i slične projekte sa ciljem poboljšanja uslova za bezbjedno saobraćanje svih učesnika u saobraćaju. Među deset projekata namijenjenih poboljšanju pristupačnosti saobraćaja za OSI, posebno se ističe projekat "OSI kao učesnici u saobraćaju", jer je to jedan od bitnih elemenata društveno-razvojne i ekonomske, a prije svega socijalne politike.

"Jedan od važnih segmenata položaja osoba sa invaliditetom u društvenoj zajednici se upravo odnosi na njihovu uključenost i bezbjedno učešće u saobraćaju, kao i lakši i efikasniji pristup sadržajima od javnog interesa. Da bi OSI bile uključene u tokove saobraćaja, prije svega treba da se radi na podizanju nivoa svijesti građana kako bi shvatili da su i OSI ravnopravni učesnici saobraćaja", istakla je Dacić.

Dunja Samardžić je bila zadužena za vođenje radionica sa pružaocima saobraćajnih usluga, a u prethodnom periodu održano ih je šest. Treninzi su bili posebno organizovani za svaki vid prevoza, tako su počele sa predstavnicima taksi udruženja, zatim sa davaocima usluga u drumskom saobraćaju, treća je održana sa predstavnicima vazdušnog prevoza, dok su preostale tri bile posvećene pružaocima usluga u željezničkom saobraćaju i predstavnicima parking servisa. Svakoj radionici prusistvovale su i osobe sa oštećenjem vida čija su iskustva i preporuke dragocjeni.

"Tvorci ovog projekta, kada su ga osmišljavali, imali su na umu da učesnici na treninzima budu osoblje autobuskih, željezničkih stanica, taksi udruženja ili parking servisa, tj. oni koji su u neposrednom kontaktu sa korisnicima njihovih usluga. Sami cilj treninga i jeste bilo davanje smjernica kako se obratiti i kako pružati pomoć osobi sa invaliditetom i što je najvažnije kako procijeniti kada je potrebna asistencija. Ono što nikako ne smijemo zanemariti jeste da su osobe sa invaliditetom kako aktivni, tako i pasivni učesnici u saobraćaju. Nastojali smo da trening bude jednostavan i lak za praćenje, tako da se i informacije jednostavno i lako upamte", saopštila je Samardžić.

Nakon govora panelista, nastavila se diskusija i aktivno učešće prisutnih. Kako predstavnici organizacija, tako i same osobe sa invaliditetom saglasile su se da aktivnosti koje se sprovode zbog poboljšanja uslova za OSI zapravo pozitivno djeluju na cijelu populaciju i da su zapravo od opšteg interesa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније