Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

23. 07. 2019. 15:01 >> 15:01

OKRUGLI STO

Da akcioni planovi budu primjenjivi i održivi

Lokalne akcione planove treba pripremati na način da planirane mjere u njima budu primjenjive na lokalnom nivou, odnosno realne i održive, saopšteno je za okruglim stolom na temu “Ljudska prava i EU standardi” – Uloga lokalnih samouprava.

 

Dvodnevni Okrugli sto u Ulcinju organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Načenica Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Tatjana Anđelić kazala je da je cilj Okruglog stola predstavljanje zakonodavnog i strateškog okvira koji je u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a usklađen  je sa EU standardima, te predstavljanje važnih strateških i zakonskih dokumenata koje je Ministarstvo donijelo u proteklom periodu i uloge lokalnih samouprava u njihovoj implementaciji.

“Ona je naglasila da Crna Gora na putu evropskih integracija ima obavezu usklađivanja zakonodavnog okvira sa evropskim standardima, te da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u proteklom periodu upravo radilo na pripremi zakona i strategija na taj način, kao i da je bilo dio te reforme u cilju usaglašavanja sa najboljim standardima u oblasti ljudskih prava”, navodi se u saopštenju.

“Postignut je zaista značajan napredak, a sadaje  zajednički zadatak svih da radimo na punoj implementaciji zakonodavnog i strateškog okvira, a naročito na lokalnom nivou”, kazala je Anđelić.

Potpredsjednica skupštine opštine Ulcinj Hatidža Đoni kazala je da lokalna samouprava ulaže napore kako bi obezbijedila puno poštovanje ljudskih prava za svoje građane i građanke.

“ Naglasila je da je u toku priprema lokalnih akcionih planova za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana i za oblast rodne ravnopravnosti, te da će se u budućem periodu raditi i na izradi ostalih relevantnih lokalnih akcionih planova”, navodi se u saopštenju.

 

Tokom trajanja Okruglog stola razgovaralo se o temama koje se tiču zabrane diskriminacije i zaštite prava: manjina, lica sa invaliditetom, LGBTI osoba, Roma i Egipćana, zatim sprovođenja politike rodne ravnopravnosti, kao i odnosa sa vjerskim zajednicama, i pripreme i donošenja lokalnih akcionih planova.

“Neki od zaključaka konferencije su da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uradilo  veoma važna zakonska i strateška dokumenta u oblastima svoje nadležnosti koja su usklađena sa odgovarajućim EU standardima, ali da je neophodno nastaviti sa njihovom punom implementacijom”, kazali sui z Ministarstva.

Ukazano je da je potrebno intezivirati implementaciju zakonskog i strateškog okvira za zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom, kao i razvijanje i donošenje Lokalnog akcionog plana u ovoj oblasti u opštinama Ulcinj i Bar.

“Naglašeno je da na lokalnom nivou treba voditi računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda, kao i o promovisanju i korišćenju jezika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Između ostalog, neophodno je i dalje unapređivati integraciju Roma i Egipćana, uz puno poštovanje njihovog identiteta i prepoznavanja potreba na lokalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

U cilju unapređenja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, zaključeno je da lokalne samouprave treba da rade na impelementaciji mjera koje su predviđene lokalnim akcionim planom u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније