Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

26. 07. 2019. 10:57   >>  12:01

NA SJEVERU CG

Studenti obavljaju preventivne preglede stanovništva

Pod nadzorom crnogorskog medicinskog tima, studenti završnih godina medicine iz Turske i Crne Gore obavljaju preventivne preglede stanovniša na sjeveru Crne Gore i prikupljaju informacije o zdravstvenom stanju stanovništva, koji će biti dostavljeni crnogorskim zdravstvenim institucijama.

Ministarstvo zdravlja podržava projekat "Program razmjene iskustava 2019".

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je danas u Bijelom Polju razgovarao sa studentima, učesnicima projekta, koji finansira Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Kako navode iz tog vladinog resora, deset studenata medicine iz Turske boravi u Crnoj Gori od 22. do 29. avgusta.

"Osim bližeg upoznavanja karakteristika crnogorskog zdravstvenog sistema, a u saradnji sa Udruženjem studenata medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (MOMSIC), realizuje se i obilazak lokalnog stanovništva na terenu", navodi se u saopštenju.

Pod nadzorom crnogorskog medicinskog tima, crnogorski i turski studenti medicine vrše preglede i prikupljaju informacije o zdravstvenom stanju stanovništva, koji će biti dostavljeni crnogorskim zdravstvenim institucijama.

"Skrining i prikupljeni podaci u ruralnim područjima starije populacije će doprinijeti preduzimanju mjera u borbi sa hroničnim nezaraznim bolestima. Ovaj projekat omogućio je stanovnicima da provjere svoje zdravlje, a studentima završnih godina pružena mogućnost da kroz praktičan rad sa ljekarima razvijaju svoja znanja", rekao je Hrapović.

Koordinator agencije TIKA Enver Resulogulari podsjetio je da je Turska prijatelj Crne Gore, a TIKA i ministarstvo zdravlja više od decenije predstavljaju primjer kvalitetne saradnje. Kako je saopštio, izvjesno da će se projekat nastaviti i naredne godine sa tendencijom širenja na ostale gradove.

Direktorica Doma zdravlja Bijelo Polje, dr Majda Dobardžić, istakla je da će prikupljeni podaci biti korisni i predstavljati informaciju više o zdravstvenom stanju stanovništva tog područja.

Predstavnici agencije TIKA i ministarstva zdravlja nastaviće i u narednom periodu aktivnosti na drugim projektima, koji za cilj imaju promociju zdravstva i javnog zdravlja, zdravstvenu pomoć građanima, uz dodatno unapređenje praktičnih medicinskih znanja studenata završnih godina Medicinskog fakulteta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније