Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ PR Centar ]

26. 07. 2019. 12:50   >>  12:51 1

DZ BIJELO POLJE

Oko 70 hiljada eura za bolji zdravstveni tretman

Adaptacijom operacionog bloka i nabavkom medicinske opreme u bolnici u Bijelom Polju, biće ispunjeni svi standardi za pružanje operativnih medicinskih usluga, a time će se stvoriti uslovi za bolji tretman pacijenata i nesmetan rad osoblja.

To je, danas u Bijelom Polju, poručio ministar zdravlja Kenan Hrapović, najavljujući početak rekonstrukcije Operacionog bloka i Jedinice za intenzivnu njegu u bjelopoljskoj opštoj bolnici.

Hrapović je rekao da se rekonstrukcija vrijedna oko 70 hiljada eura, uz nabavku neophodne opreme, realizuje uz podršku turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA.

„TIKA je, mogu slobodno reći, tradicionalni prijatelj crnogorskog zdravstva. Adaptacijom operacionog bloka i nabavkom medicinske opreme stvoriće se uslovi za bolji tretman pacijenata, ali i nesmetan rad osoblja“, istakao je Hrapović.

Tim projektom će, kako je rekao, biti ispunjeni svi standardi za pružanje operativnih medicinskih usluga, a samim tim će se, kako je dodao, značajno podići nivo zdravstvene usluge i zdravstvene zaštite građana.

„Vlada i Ministarstvo zdravlja politiku zdravstvene zaštite i dostupnosti zdravstvenih usluga nepokolebljivo drže u vrhu svojih prioriteta. U prilog tome govori i činjenica da je u prethodnom periodu samo za opremu za Opštu bolnicu (OB) Bijelo Polje, iz državnog budžeta, opredijeljeno preko pola miliona eura, te da su značajnim sredstvima odobrena usavršavanja i školovanje medicinskih stručnjaka iz ove bolnice“, naveo je Hrapović.

Prema njegovim riječima, dolaskom sa specijalizacija sedam ljekara i četvoro supspecijalista, kojima su odobrena usavršavanja u protekle dvije godine, OB Bijelo Polje će dobiti novi kvalitet, a građani sjeverne regije pravovremene medicinske servise za koje su morali odlaziti u druge bolnice ili Klinički centar.

Hrapović je kazao da je TIKA od 2007. do 2018. godine finansirala značajan broj projekata sa vizijom unapređenja zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, čija je ukupna vrijednost 2,3 miliona eura.

„Ovo je prilika i da svima vama, ljekarima i medicinskom osoblju, koji činite stub ove zdravstvene ustanove poručim da je Ministarstvo zdravlja vaša kuća, da su tamo ljudi koji rade za dobrobit zdravstva i svakog zaposlenog, a da ste vi prvi saradnici od kojih očekujem pomoć i kooperativnost u savladavanju svih prepreka kojih u zdravstvu itekako ima“, kazao je Hrapović.

Direktorica Opšte bolnice Bijelo Polje Biserka Bulatović, istakla je da u Operacionom bloku i Jedinici za intenzivnu njegu radi iskusan, vrijedan, stručan i human kadar „koji nekad i preko svojih psihičkih i fizičkih mogućnosti prevazilazi sebe, samo za dobrobit pacijenta“.

„U ovom bloku u otežanim uslovima, uspješno je, u prethodne dvije i po godine, urađeno 2.202 operacije. Ova donacija za nas, kao i prethodne donacije TIKE, predstavljaju ne samo čast, već i obavezu da je pratimo stručim radom i usavršavanjem, čime postižemo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu naših sugrađana i građana Mojkovca, što nas svrstava u red opremljenijih zdravstvenih ustanova na sjeveru“, naglasila je Bulatović.

Ona je kazala da je u posljednjih nekoliko godina OB Bijelo Polje zanovila opremu, da su pojedina odjeljenja u cjelosti opremljena, a da su neka predviđena programom za naredni period u skladu sa mogućnostima Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstvo.

Bulatović je podsjetila da je TIKA još 2008. godine učestvovala u opremanju Ginekološko- akušerskog odjeljenja u toj zdravstvenoj ustanovi u vidu nabavke opreme vrijedne 66 hiljada eura.

„Nisu nas zaboravili ni 2016. godine, kada su nam donirali Hematološki analizator, vrijedan 21 hiljadu eura. I danas je povod našeg okupljanja izvođenje građevinskih radova i nabavka opreme za rješevanje višedecenijskih zahtjeva zaposlenih u Operacionom bloku i Jedinici za intenzivnu njegu“, rekla je Bulatović.

Koordinator agencije TIKA Enver Resulogulari, kazao je da je danas početak 323. projekta, koji od 2007. godine realizuje TIKA u Crnoj Gori.

„Od tog broja, 85 projekata je vezano za zdravstvo, a od komletnog broja, 17 njih je realizovano u Bijelom Polju. Sada smo u projektu adaptacije i opremanja Operacionog bloka u OB Bijelo Polje. Ova bolnica pruža usluge ne samo na nivou ove opštine, već i u okolnim opštinama. Mi se nadamo da će finalizacijom ovog projekta, do novembra, biti stavljen u funkciju važan objekat“, rekao je Resulogulari.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, smatra da će u narednom periodu ta opština imati kvalitetnu tehnički i prostorno opremljenu bolnicu.

„Ono što je prioritetno je kadar ove bolnice, a to su ovi mladi ljudi, odnosno kombinacija mladosti i iskustva. Mislim da njima posebno u narednom periodu moramo posvetiti pažnju. Očigledno je da se oni usavršavaju, specijalizuju, ali moramo naći prostora da se u nerednom periodu pozabavimo i njihovim životnim pitanjima. Prije svega mislim na stambena pitanja i na sve ono što čini kvalitetan život jednog ljekara, koji bi dugoročno bio orjentisan da on i njegova porodica ostanu u Bijelom Polju“, rekao je Smolović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније