Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 09. 2013. 16:23 >> 16:30
15

PODGORICA

Svečano otvoren Kraljev park

Rekonstruisani Kraljev park, preko puta nekadašnjeg hotela Crna Gora, svečano je otvoren danas.

 

Obnovljeni park, koji je poklon Vlade Azerbejdžana, na inicijativu predsjednika Ilhama Alijeva, otvorili su gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i potpredsjednik Vlade Azerbejdžana Elčin Efendijev. Svečanosti je prisustvovovao i premijer Milo Đukanović.

Tokom ceremonije otkrivena je spomen-bista azerbejdžanskom piscu Huseinu Džavidu.

Gradonačelnik Podgorice zahvalio se Vladi Azerbejdžana i istakao uvjerenje da će u rekonstruisani park dolaziti svi građani Podgorice.

"Izuzetno sam zadovoljan što smo dobili ovu zelenu oazu na obali Ribnice, dostojnu kraljevskog imena koje nosi. Kao što znate, zahvalnost za današnji impozantan izgled parka dugujemo Vladi Azerbejdžana, koja je u znak prijateljstva poklonila sredstva za njegovu obnovu. Uvjeren sam da će u Kraljev park rado dolaziti svi građani Podgorice, od najmlađih do najstarijih, i da će svako pronaći odgovarajući kutak za sebe. Posebna čast nam je da ovdje danas, preko puta spomenika našeg velikog Božidara Vukovića Podgoričanina, otkrijemo bistu Huseina Džavida, istaknutog azerbejdžanskog pjesnika i dramskog pisca. Spomenici dvojici velikana, kao i čitav kompleks parka, simbol su prijateljstva, sadašnje i buduće saradnje naše dvije države. Azerbejdžan je već jedan od najvećih investitora u našoj zemlji, a vjerujem da nova i značajna ulaganja tek predstoje", kazao je Mugoša tokom svečanosti.


Rekonstrukcija parka koštala je oko milion eura, urađena je po autorskom projektu azerbejdžanskog arhitekte Eldara Huseinova. Vodeći projektant bio je crnogorski arhitekta Mladen Đurović, a izvođač radova Arhitektonski atelje iz Podgorice, uz podršku preduzeća i službi Glavnog grada.

Obnova parka obuhvatila je površinu od oko 11.500 kvadratnih metara. Park je podijeljen u dvije cjeline, a prilikom izgradnje svih objekata vodilo se računa da se omogući lako kretanje osobama sa posebnim potrebama. Postavljen je novi mobilijar, rasvjeta, sistem navodnjavanja i obezbjeđenja. Od novih sadržaja tu su sjednik sa stolovima za šah, fontana i dječije igralište.



Besplatan internet u Kraljevom parku

Podgorička kompanija MNNews će, u okviru rekonstrukcije Kraljevog parka, građanima Podgorice donirati sistem za besplatno korišćenje interneta na toj lokaciji.

Iz kompanije su saopštili da će građanima omogućiti besplatno korišćenje interneta u skladu sa opredjeljenjem da kroz društveno korisne angažmane povećaju dostupnost internet servisa, prenosi MINA-business.

“Sistem se sastoji od bazne stanice za bežični internet pristup i priključka na optičku mrežu komapnije MNNews. Vrijednost donacije iznosi pet hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Korisnici će, kako je objašnjeno, biti u mogućnosti da koriste internet posredstvom najnovije platforme za bežični pristup koja je omogućava brzine pristupa do 100 megabita u sekundi (Mbps).

“Ujedno je to najbrži hotspot u Crnoj Gori koji je do sada reazlivan na otvorenom prostoru”, rekli su iz MNNews-a.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније