Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina: Objavila: M.M ]

28. 07. 2019. 12:48 >> 12:44
11

BOŠKOVIĆ

Vojska ne želi da ruši već da podiže kapacitete

Crnogorska Vojska na Sinjajevini ne planira ništa da gradi već da iskoristi prostor i da u saradnji sa mještanima, izgradi puteve i sisteme za vodosnabdijevanje, rekao je ministar odbrane, Predrag Bošković. Bošković je kazao da eksploziv koji će biti korišćen tokom vježbi ne može ugroziti životnu sredinu.

On je kazao da Vlada, niti Ministarstvo odbrane, ne žele da grade bilo šta na Sinjajevini već hoće da iskoristi njen prostor, kao što koristi druge prostore za vježbovno-nastavne aktivnosti Vojske Crne Gore (VCG).

»Ono što izdvaja Sinjajevinu od ostalih lokacija je to što toliki prostor, u vlasništvu države, ne postoji nigdje u Crnoj Gori i zato je najinteresantnije sa aspekta izvođenja najsloženijih i najkomplivanijih vježbi gdje može učestvovati praktično kompletna Vojska«, objasnio je Bošković u intervjuu agenciji Mina.

On je naveo da Vojska na Sinjajevini želi da podiže kapacitete i sposobnosti a da, u saradnji sa mještanima i samoupravama, izgradi puteve, sisteme za vodosnabdijevanje i sve što je neophodno da bi se taj kraj, koji je ujedno i veliki turistički potencijal, mogao iskoristiti na najbolji mogući način.

Bošković je ponovio će prostor Sinjajevine koristiti u periodu kada katuni nijesu u funkcij
najviše mjesec godišnje odnosno dva puta po 15 dana i da neće biti korišćena municicija koja može naštetiti životnoj sredini.

On je naveo da će koristiti klasični eksploziv, koji se trenutno nalazi u upotrebi u VCG ne može naštetiti životnoj sredini već da ispari u roku od 14 do 18 sati.

»Na izgradnji auto-puta Smokovac Mateševo tokom jednog dana koriste iste vrste eksploziva onoliko koliko bi se za godinu potrošillo na Sinjajevini«, rekao je Bošković.

On je kazao da će se Ministarstvo poslužiti analizama na mjestima gdje su ranije izvođenja gađanja, poput Golije, navodeći da tu postoji dokumentacija da nije bilo devastacije životne sredine, ugrožavanja bilo koje vrste bio-diverziteta.

»Imamo i dvije studije, koje smo dobili dobrom saradnjom sa Vojskom i Vladom Sjeverne Makedonije, gdje je veliki broj vojnika koristio Krivolak, veliku količinu municije i tamo je izvršeno mjerenje prije same vježbe i nakon završetka. Odstupanja su bila ravna nuli«, rekao je Bošković.

To je, smatra on, još jedan pokazatelj da Vojska ne može tako da ugrozi i zagadi Sinjajevinu.

»Razumijem da postoji bojazan po tom pitanju. Uradili smo sve da tu bojazan otklonimo kod dobronamjernih građana ali postoje i oni koji iz određenih političkih razloga, kako ne priznaju Vojsku Crne Gore ne priznaju ni državu i na taj način žele da stopiraju bilo kakav razvoj i spsobnost naše Vojske«, poručio je Bošković.

On je ocijenio da je predan rad svih u Ministarstvu odbrane i VCG doprinio porastu povjerenja u Vojsku i da se ona u građanstvu prepoznaje kao neko ko je bitan faktor stabilnosti i bezbjednosti svakog građanina i države.

Bošković je siguran da su mogućnost nekih konvecionalnih ratova, kao što su bili devedesetih godina prošlost, kako na Zapadnom Balkanu tako i u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, jednako bitno je ono što Vojska danas predstavlja pomoć civilnom sektoru i civilnom stanovništvu.

»Samo u poslednjoj dekadi imali smo nekoliko situacija kada je Vojska bila ta kada je prva priskočila i državi i građanima da pomogne u rješavanjhu nekih komplikovanih situacija, poput sniježnih nanosa 2012. godine, poplave 2010, požari 2017. godine«, naveo je Bošković.

On je rekao da se ulaganjem i modernizacijom Vojske stvoreni kapaciteti, da osim ljudstvo može i određenom tehnikom da pomogne civilnim institucijama ukazujući na nabavku tri multifunkcionalna helikoptera.

Prema njegovim riječima, državi je omogućeno da stvori kapacitete za medicinske evakuacije, traganje i spašavanje, gašenje požara koje je veoma bitno za Crnu Goru kao i osposobljenost helikoptera za nadzor granice.

Bošković je ocijenio da je Vojska pokazala odgovoran odnos prema civilnim institucijama i građanima.

»To su građani prepoznali i zato sam siguran da će taj rast povjerenja u Vojsku i njena pozicija na društvenoj ljestvici biti samo viša, jer tek slijede aktivnosti gdje ćemo poboljšati kapacitete i sposobnosti naše vojske«, poručio je Bošković.

On je kazao da je jedan od temelja na kojima Crna Gora počiva njena stabilnost, koja se u osjetljivom geopolitičkom okruženju, mogla dostići isključivo donošenjem odluke da postane dio kolektivnog sistema bezbjednosti, kao najjačeg vojnopolitičkog saveza i modela bez alternative na putu ka ostvarenju trajne regionalne stabilnosti.

»Konkretni primjeri crnogorskog doprinosa očuvanju regionalnog mira ogledaju se kroz spremnost Crne Gore da kao članica Alijanse i zemlja koja je članstvo ostvarila dugogodišnjim reformskim promjenama, iskustva dijeli sa zemljama koje imaju iste aspiracije, ali i da aktivno sarađuje sa zemljama koje nijesu istog spoljnopolitičkog opredjeljenja«, kazao je Bošković.

On je rekao da stabilizacija regiona za Crnu Goru ostaje imperativ i da je u skladu sa tim aktivan je promoter NATO politike otvorenih vrata, stalan učesnik u bezbjednosnim incijativama regionalnog formata.

»Učešćem u mirovnim misijama i operacijama, dokazujemo da smo kredibilan partner i pouzdan saveznik koji u granicama svojih mogućnosti doprinosi ne samo očuvanju mira u regionu već i u širim razmjerama«, naveo je Bošković.

Upitan u kojoj fazi je transformacija VCG i koji su najveći izazovi na tom putu, Bošković je podsjetio da je Vlada u novembru prošle godine donijela Odluku o organizacijsko-formacijskoj strukturi (OFS) i veličini Vojske kojom je utvrđeno da će po mirnodopskoj formaciji imati 2.368 lica, a po ratnoj 5.159 lica.

Bošković smatra da će nova mirnodopska formacija VCG obezbijediti razvoj sposobnosti Vojske za efikasno izvršenje definisanih misija i zadataka u savremenom bezbjednosnom okruženju.

»Povećanje brojne veličine VCG na 2.368 pripadnika (povećanje za 418 lica), uz optimizaciju organizacije i strukture i uravnoteženi razvoj potrebnih vojnih sposobnosti u odnosu na raspoložive resurse odbrane, doprinijeće poboljšanju operativnih i manevarskih sposobnosti Vojske u svim misijama VCG«, kazao je Bošković.

On je podsejtio da su u skladu sa ustavnom ulogom i preuzetim međunarodnim obavezama, smjernicama politike odbrane i definisanim konceptom odbrane misije VCG odbrana Crne Gore i država članica NATO saveza, Doprinos međunarodnom miru i bezbjednosti i Podrška civilnim institucijama.

»Poslije odluke Vlade izrađen je Dinamički plan Transformacije Vojske. Možemo reći da se nalazimo u središnjoj fazi transformacije VCG«, rekao je Bošković.

On je kazao da je u skladu sa planom usvojena organizacijsko-formacijskoj struktura OFS mirnodopskog sastava Vojske, po kojem će se VSG sastojati od Generalštaba, osam aktivnih i tri jedinice rezervnog sastav.

Usvojene je i OFS ratnog sastava Vojske, po kojem će se Vojska sastojati od Generalštaba i 11 jedinicadeset jedinica ranga bataljona i četa).

»U skladu sa Strategijom upravljanja ljudskim resursima u MO i VCG, preduzete su mjere za poboljšanje strukture kadra u novoj OFS VCG, prvenstveno u smislu odnosa broja oficira, podoficira i vojnika po ugovoru, značajno povećanje broja vojnika po ugovoru i smanjenje broja civilnih lica, podmlađivanje kadra, povećanje broja žena u VCG«, naveo je Bošković.

On je kazao da će transformacija VCG biti završena 1. marta naredne godine, kada će Vojska početi da funkcioniše po novoj OFS.

Bošković je rekao da se transformacija VCG odvija planiranom dinamikom i da će
izazov biti popuna do pune formacije, prije svega, kritičnim specijalnostima u koje spadaju vazduhoplovni i mornarički inžinjeri, IT kadar (sajber defence) i medicinski kadar (doktori).

»Ovo je svakako šansa za mlade i obrazovane ljude koji vole svoju državu i svoju Vojsku da se prijave na oglase i konkurse koji će uslijediti u narednom periodu«, rekao je Bošković.

On je naveo da će u daljem opremanju, fokus biti jedinicama kopnene vojske odnosno da je prioritet nabavka lakooklopnih vozila za deklarisane jedinice.

»Ministarstvo odbrane je već preuzelo određene korake, tako da i tu možemo očekivati rezultate u narednom periodu. Pored već pomenutih lakooklopnih vozila, opremanje deklarisanih jedinica Vojske odnosiće se i na nabavku balističke i druge individualne opreme i opreme za podvodno i kopneno deminiranje«, objasnio je Bošković.

On je kazao da članstvo Crne Gore u NATO obezbjeđuje garanciju kolektivne odbrane i da je važan činilac odvraćanja i odbrane nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije, što doprinosi dugoročnoj bezbjednosti i stabilnosti Crne Gore.

»Crna Gora je ravnopravan partner u Alijansi koja ispunjava sve svoje obaveze koje proističu iz članstva, a zauzvrat ima punu podršku koja se odnosi i na pomoć u više oblasti«, rekao je Bošković.

On je objasnio da se dosadašnja podrška odnosi na donacije, pomoć u kriznim situacijama, obuku, kao i mnoge druge, i da je značajna pomoć koju će Crna Gora dobiti, odnosi se na nadzor vazdušnog prostora kroz donaciju 3D radara.

»U pitanju je radar srednjeg dometa koji će u skladu sa nacionalnim prioritetima u potpunosti zadovoljiti naše potrebe u ovoj oblasti.Nabavkom ovog radara, Crna Gora će obezbijediti da naše nebo bude sigurno i nadgledano, i omogućiće suverenitet iz vazduha, u slučaju ugrožavanja vazdušnog prostora moći će se blagovremeno reagovati«, kazao je Bopković.

On je ocijenio da je pomoć te vrste od NATO-a izuzetno značajna, jer će Crna Gora uštedjeti značajna budžetska sredstva koja bi inače morala izdvojiti za ovu namjenu.

Bošković je naveo da Crna Gora sigurno može računati na pomoć svojih saveznika i u kriznim situacijama kao što su poplave, požari, zemljotresi.

»U prethodnom periodu savezničke zemlje su to dokazale kroz pomoć našoj državi, angažovanjem svojih kapaciteta, kao na primjer tokom vanrednog stanja 2012. godine, kada je više zemalja angažovalo svoje helikoptere i druga sredstva u operacijama spašavanja našeg ugroženog stanovništva«, rekao je Bošković.

On je naveo da je jedan od velikih bezbjednosnih rizika za stanovništvo i infrastrukturu nestabilna municija koja je naslijeđena iz prethodnog perioda.

»Jedan od važnijih doprinosa NATO-a je rješavanje znatnih količina ovih sredstava kroz projekat NATO Fonda povjerenja kojim su naši saveznici opredijelili preko milion eura pomoći«, rekao je Bošković.

On je ocijenio da je taj projekat omogućio bezbjedno uništavanje ubojnih sredstava koja su predstavljala opasnost za stanovništvo Crne Gore.

Bošković je kazao da je projekat NATO Fonda povjerenja i dalje aktivan i da će obezbijediti rješavanje viškova nestabilnih ubojnih sredstva.

»Crna Gora učestvuje u raznim NATO projektima, kao što su „Pametna odbrana“ („Smart Defense“), „Okupljanje i dijeljenje zajedničkih kapaciteta“ („Pooling and Sharing“), koji će nam omogućiti značajne uštede budžetskih sredstava u budućim nabavkama municije, naoružanja i druge vojne opreme«, rekao je Bošković.

On je istakao saradnju sa pojedinačnim članicama NATO saveza kao što su SAD, SR Njemačka i druge.

»Crna Gora dostigla je stepen pune integracije u NATO. Tokom perioda integracija, saveznici i NATO tijela su Crnoj Gori pružali veoma sadržajnu podršku kako bismo dostigli željeni nivo spremnosti da budemo ravnopravan dio sistema kolektivne bezbjednosti, koja neće izostati ni u narednom periodu«, naveo je Bošković.

Ona će se, kako je dodao, u najvećem dijelu sastojati od prenošenja iskustava, naučenih lekcija, ali i organizacije obuka, usavršavanja i treninga našeg vojnog i civilnog kadra, kako bi bio u mogućnosti da adekvatno odgovori na sve profesionalne zadatke.

»Ukoliko za to bude bilo potrebe, NATO će pružiti podršku u daljem razvijanju naših sposobnosti i kapaciteta koji su jasno definisani u tzv. Paketu ciljeva sposobnosti koje NATO dodjeljuje svakoj državi članici«, kazao je Bošković.

On je rekao da će do isteka mandata truditi da što intenzivnije budu razvijane misije pomoći civilnim institucijama i građanima.

»Ostaćemo posvećeni i procesima modernizacije Vojske Crne Gore u skladu sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima i najsavremenim standardima, odnosno unapređenju njenih aktuelnih kapaciteta, jačanju interoperabilnosti i samostalnom održavanju deklarisanih sposobnosti«, rekao je Bošković.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније