Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

29. 07. 2019. 20:08 >> 22:14
4

PAPOVIĆ

Odluka države civilizovan odnos prema dinastiji

Odluka države da se iz Francuske, Austrije i Italije prenesu u Crnu Goru zemni ostatci članova dinastije Petrović, unuka kralja Nikole Mihaila, kao i kraljevih sinova, Danila, Mirka i Petra za istoričara Dragutina Papovića je civilizovan odnos prema dinastiji, ali i način da se ukaže na značaj koji dinastija Petrović Njegoš, ima za crnogorsku istoriju, kulturu i crnogorsku državnost.

 

Dinastija Petrović Njegoš vladala je Crnom Gorom 221 godinu. Zahvaljujući političkom, ideološkom i državnom radu uspjela je da Crnoj Gori obezbijedi mjesto u evropskoj civilizaciji.

Ipak, nakon Prvog svjetskog rata 1918. detronizovana je. Tim činom, kaže istoričar Dragutin Papović, nanijeta je nepravda i dinastiji i Crnoj Gori.

“Uz jednu objektivnu ocjenu i analizu, možemo reci da oni nijesu zaslužili i takav odnos, nijesu zaslužili takvu sudbinu, da pripadnici dinastije koja je toliko vladala Crnom Gorom i koja je toliko dobrog uradila za CG, da budu u tuđini. Mislim da oni zaslužuju da budu sahranjeni u Crnoj Gori jer je to bila njihova domovina i svakako zbog onoga što su dali Crnoj Gori, zaslužuju da budu ovdje”, rekao je istoričar i poslanik DPS-a Dragutin Papović.

Nezaobilazni činilac crnogorske kulture, tradicije i identiteta, jeste dinastija Petrović Njegoš kaze Papović.

Odluka države da se prenesu zemni ostaci članova dinastije Mihaila Petrovića, sinova kralja Nikole, Danila, Mirka i Petra, je nastavak onoga što je učinjeno 89. kada su u Crnu Goru preneseni zemni ostaci kralja Nikole, kraljice Milene i kćerki Ksenije i Vjere.

“Sada se sinovi kralja Nikole i njegov unuk prenose u CG kako bi se prije svega izvršio jedan civilizovan odnos prema njima i ukazalo na ono što su istorijski kulturni dometi i značaji dinastije za istoriju i kulturu i za crnogorsku drzavnost”, rekao je Papović.

Prošlo je više od 100 godina od egzila dinastije Petrović Njegoš. Čini se da je došlo vrijeme da se vrate u domovinu.

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније