Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

30. 07. 2019. 07:12   >>  18:38

ZA TRI GODINE

Na prugama u Crnoj Gori stradalo 20 osoba

Na prugama u Crnoj Gori u posljednje tri godine stradalo je 20 osoba, a 11 zadobilo teže povrede, piše Dan.

Zbog neispravnih pružnih prelaza često dolazi do incidenata na prugama, ali se čini da ovakve nesreće nijesu upozoravajuće ni za vlasti, koji ne rješavaju pitanje sigurnosti na željeznici, ali ni za vozače, koji nerijetko ugrožavaju i svoje i tuđe živote u 'trci' s vozovima.

Prema saznanjima Dana, mašinovođe crnogorske željeznice su se žalile da u posljednje vrijeme drumska vozila pokušavaju da pređu preko pruge ispred voza, te da vozači fotografišu kretanje voza dok su rampe podignute.

U jednom od raporta mašinovođe, u koji je ovaj list imao uvid, navodi se da je zaustavio voz, kada ga je dispečer obavijestio da ne radi pružni prelaz u Zagoriču. Mašinovođa je stao ispred pružnog prelaza, propustio vozila, i kada je pokrenuo voz, primijetio je vozilo koje se kretalo većom brzinom, bez usporavanja, s očiglednom namjerom da prođe prije voza.

Predsjednik Centra za željeznička istraživanja Milisav Dragojević ocijenio je da vanredni događaji na željeznici sa smrtnim posljedicama zaslužuju posebnu pažnju u utvrđivanju uzroka i preduzimanju mjera za sprečavanje nastanka novih.

"U poslednje tri godine broj usmrćenih na željeznici je bio 20 lica, što vrlo zabrinjava bez obzira na to što, u velikom procentu željeznica nije kriva, treba svi u društvu da preduzmemo sve da se makar smanje ovakvi tragični događaji. Poseban problem su vanredni događaji na putnim prelazima čije su posljedice bile usmrćenje i teže povrede lica, kao i velika materijalna šteta i poremećaj u saobraćaju", rekao je Dragojević.

Iz Željezničke infrastrukture (ŽICG) su objasnili da je u slučaju neobezbijeđenog putnog prelaza ili kada nije u funkciji, željezničko vozilo obavezno da se zaustavi ispred putnog prelaza, uz davanje propisanog signalnog znaka "Pazi".

Kako su rekli, pošto se uvjeri da su se drumska vozila zaustavila ispred putnog prelaza, kod signalnog znaka koji označava mjesto prelaska puta preko željezničke pruge, željezničko vozilo lagano i pažljivo nastavlja vožnju, dok drumska vozila nastavljaju vožnju po napuštanju željezničkog vozila, odnosno poslednjeg vozila u vozu na području putnog prelaza.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније