Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

31. 07. 2019. 07:11   >>  07:11 5

PROŠLE GODINE

Za liječenje raka potrošeno 20,5 miliona

U Crnoj Gori je prošle godine na ljekove potrošeno 85.664.995 eura, pri čemu je najviše novca otišlo na medikamente koji se koriste za liječenje kancera, antineoplastici i imunomodulatori, ukupno 20.534.446 eura.

To pokazuju podaci iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva, u kojima se precizira da je u iznos od 85,6 miliona uračunata ukupna potrošnja svih ljekova, uključujući i one koji nemaju definisanu ATC klasifikaciju, odnosno, homeopatski, herbalni ljekovi, kao i oni ljekovi koji nemaju definisanu dnevnu dozu (D D D), a njihova ukupna potrošnja iznosi 342.614,16 eura.

"Prema podacima dobijenim od Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, za potrebe javnih zdravstvenih ustanovau Crnoj Gori, za ljekove koji su nabavljeni na teret sredetava Fonda u 2018. godini izdvojeno je 59.384.849,45 eura, što predstavlja 69,32 odsto od ukupno utrošenih sredstava za ljekove u Crnoj Gori tokom prošle godine", navode u Agenciji, prenio je Dan.

Preciziraju da su za ljekove koji djeluju na bolesti digestivnog sistema i metabolizma potrošena 11,3 miliona, za liječenje bolesti krvi i krvotvornih organa 10,2, koji djeluju na kardiovaskularni sistem 9,6, antiinfektivne medikamente 7,7, a za ljekove koji djeluju na nervni sistem 6,6 miliona eura.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније