Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

31. 07. 2019. 16:01 >> 18:26
8

LGBTIQ ZAJEDNICA

Poraz demokratije, zakon će biti usvojen

Neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, poražen je demokratski proces u Crnoj Gori i naš sveukupan evropski put, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres. Iz NVO Kvir Montenegro zahvalili su poslanicima koji su podržali zakon i poručili da će zakon biti usvojen.

Skupština Crne Gore nije danas usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer nije bilo većine u parlamentu.

"Neuspjelim usvajanjem ovog zakona, Skupština je poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine evropske i evroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje", navodi se u saopštenju.

Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres je ocijenila da Crna Gora očigledno nije spremna da stane u red razvijenih, demokratskih zemalja Evrope.

"Nadala sam se da ću danas moći da izađem pred LGBTIQ zajednicu i podijelim radost što je ovaj zakon usvojen. Ovakav ishod glasanja nije samo poraz za civilno društvo, već i za demokratiju i demokratski proces u Crnoj Gori, kazala je Jokić.

Tužan dan za sve iz LGBTIQ zajednice

John M. Barac iz LGBTIQ Socijalnog Centra, kaže da je nakon današnjeg glasanja u Skupštini, poslata poruka da LGBTIQ osobe nijesu jednaki građani.

Iz NVO Kvir Montenegro zahvalili su poslanicima koji su podržali zakon.

"Hvala i onima koji su svoje lične i političke sitne interese stavili ispred osnovnih ljudskih prava građana i građanki Crne Gore i manipulisali našim osnovnim ljudskim pravima. Istorija će vas po tome pamtiti”, poručuju iz NVO Kvir Montenegro.

Veliko hvala uputili su i svima koji su bili protiv ovog zakona.

“Vaš otpor nas jača, vaša mržnja nas nikada neće pokolebati, usporiti ni zaustaviti. Pred vašom mržnjom nećemo nikada spustiti glavu. Idemo dalje", saopštili su iz Kvira.

HRA: Uskraćuju drugima prava koja sami uživaju

Poslanici koji nijesu glasali za zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola nemaju pravo da drugima uskrate prava koja sami uživaju, smatraju u Akciji za ljudska prava.

Iz HRA su kazali da žale zbog odbijanja Skupštine da usvoji taj zakon, i ocijenili da u Crnoj Gori, nažalost, još nije prepoznato da svi ljudi imaju pravo na dostojanstven život s osobom koju vole.

„Oni koji nijesu glasali za ovaj zakon nemaju pravo da drugima uskrate prava koja sami uživaju. Takvo postupanje je sebično i šteti javnom interesu zaštite ljudskih prava“, naglasili su iz HRA.

Iz Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku poručuju da su pažljivo pratili tok procesa koji je doveo do glasanja o usvajanju Zakona o životnom partnerstvu istog pola i više puta javno apelovali na poslanike da ne kalkulišu osnovnim ljudskim pravom LGBT osoba - pravom na porodicu.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније