Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

01. 08. 2019. 07:02 >> 07:02
1

NAKON ISTEKA

Mandat Stankoviću produžiće za godinu?

Tužilački savjet raspisao je oglas za vrhovnog državnog tužioca i to, kako Zakon o državnom tužilaštvu predviđa, dva mjeseca prije nego što će aktuelnom - Ivici Stankoviću, isteći mandat 7. oktobra.

Za izbor vrhovnog državnog tužioca neophodna je dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u parlamentu, a, s obzirom na to da dio opozicije bojkotuje Skupštinu, prilično je neizvjesno da će kandidat za vrhovnog državnog tužioca dobiti tu podršku.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, za sada je najizvjesnija opcija da se Stankoviću produži mandat na još godinu, odnosno da ga Tužilački savjet imenuje kao vršioca dužnosti.

Stanković je na parlamentarnom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu 15. maja, kada je razmatran godišnji izvještaj tužilaštva za prošlu godinu, rekao da rad ovog pravosudnog organa neće biti blokiran.

"U zakonu postoje mehanizmi da ne dođe do zastoja u radu i prilikom isteka mandata vrhovnog državnog tužioca. Kada mu istekne mandat, vrhovni državni tužilac je i dalje tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu, pa i on može biti u igri za ovo što pitate, jer se iz reda VDT-a određuje neko da vrši dužnost", odgovorio je tada Stanković tada poslaniku Demokratske partije socijalista Andriji Nikoliću na pitanje da li postoji "mehanizam" u zakonu u slučaju nemogućnosti da se izabere novi vrhovni državni tužilac.

Stanković je za Pobjedu ranije kazao da "funkcionisanje institucija podrazumijeva i pravnu sigurnost, u suprotnom bi ona bila dovedena u pitanje“, te da podvlači da ne želi da vjeruje „da bilo ko ima takav cilj".

Za vrhovnog državnog tužioca, prema Zakonu o državnom tužilaštvu, može se prijaviti osoba koja ispunjava opšte uslove za izbor državnog tužioca, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao državni tužilac ili sudija ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima i odlikuje se profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima.

Rok za prijavljivanje je 15 dana od dana objavljivanja oglasa u jednom od štampanih medija i Službenom listu Crne Gore. Kandidati podnose prijave Tužilačkom savjetu, kojim predsjedava aktuelni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније