Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina/PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

01. 08. 2019. 13:22 >> 13:21

NEUSVAJANJE ZAKONA

Poslanici ugrozili EU integracije

Posljedice neusvajanja zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola mogu biti višestruke, ocijenio je zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković, navodeći da je donošenje tog akta međunarodna obaveza Crne Gore.

Bjeković je agenciji Mina kazao da su u toj instituciji iznenađeni i zatečeni informacijom da zakon nije prošao parlamentarnu procedura, jer se njegovo donošenje može tretirati i kao inicijativa Zaštitnika, koja je plasirana već nekoliko godina unazad.

„Bez obzira na najave koje smo mogli čuti na pojedinim skupštinskim radnim tijelima, očekivali smo da će zakon biti usvojen iz prostog razloga što se radi o međunarodnoj obavezi Crne Gore“, rekao je Bjeković.

On je upozorio da posljedica nedonošenja zakona može da bude dvostruka. U jednom smislu, kako je naveo, to je minus u ispunjenja obaveza Crne Gore u evroatlanskim integracijama.

„Sa druge strane, što je možda još značajnije, bio zakon donijet ili ne, odluke koje se donose u vezi sa ostvarivanjem prava i sloboda organizacija i pojedinaca iz LGBT populacije moraće se ostvarivati na način kako to propisuje praksa Evropskog suda za ljudska prava“, istakao je Bjeković.

Prema njegovim riječima, bez obzira da li je zakon donijet ili nije, u oblastima gdje je to praksa Evropskog suda već potvrdila, sudovi i drugi državni organi moraju se usaglasiti i povinovati standardima koje je taj sud već zauzeo.

Poslanici pali na ispitu i ugrozili evropsku integraciju Crne Gore

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP), Bošnjačka stranka, koalicija ,,Albanci odlučno”, Hrvatska građanska inicijativa i svi nezavisni poslanici, odnosno oni koji se deklarativno zalažu za evropsku Crnu Goru, pali su na ispitu i ugrozili evropsku integraciju države, to je saopštio predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić, nakon što juče u Skupštini Crne Gore nije usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

Kalezić je, u saopštenju dostavljenom PR Centru, kazao da LGBTIQ osobe državi doprinose kao i svi ostali, „a usljed neodgovornosti većine poslanika crnogorskog parlamenta i dalje smo primorani da živimo kao građani i građanke drugog reda“.

„Mi smo i dalje obespravljeni i ponižavani od strane većine onih čiji je glavni zadatak i odgovornost da zaštite osnovna ljudska prava svih u ovoj zemlji koji plaćaju visoke poslaničke plate i sve ostale privilegije koje poslanici imaju. Nas su juče svi oni koji nisu podržali zakon javno ponizili. Ali mi spustiti glavu nećemo“, poručio je Kalezić.

Programska direktorica NVO Juventas Jelena Čolaković, poručila je da je opomena građana i građanki, koja je uslijedila nakon jučerašnjeg glasanja o Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola jedina koja je relevantna i koju SDP, ali i druge političke partije u Parlamentu, treba da čuju.

„Niste u pačijoj školi i ljudska prava nisu igračka koju možete da uzimate i ostavljate po želji u odnosu na to kako ste raspoloženi“, poručila je Čolaković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније