Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 09. 2013. 12:14   >>  12:13

GRAĐANSKA ALIJANSA

Omogućiti prenošenje najmanje dva ispita

Građanska alijansa podržala je zahtjev studenata da im se omogući upis na specijalističke studije uz mogućnost prenosa najmanje dva ispita, i pozvala Ministarstvo prosvjete i Senat Univerziteta da uvaže zahtjeve visokoškolaca.

Kako su pojasnili iz GA, na početku godine pravilo je bilo da studenti prilikom upisa na specijalističke studije mogu prenijeti tri ili najmanje dva ispita.

Koordinator programa ljudskih prava u toj NVO, Milan Radović, pojasnio je da su studenti ove godine "isprovocirani" namjerom Senata Univerziteta, koji je uputio preporuku organizacionim jedinicama, da se specijalističke studije mogu upisati sa jednim zaostalim ispitom sa prethodne godine za razliku od prošle godine kada su mogli prenijeti dva predmeta.

„Ne želeći da ulazimo u pozadinu ovakvih namjera i da polemišemo da li su one izazvane (ne)održavanjem izbora ili namjerom da se studenti orijentišu na privatne fakultete, jasno je da će u praksi proizvesti diskriminaciju u odnosu na samo dvije generacije studenata“, upozorio je Radović.

Prema njegovim riječima, nadležno Ministarstvo i Univerzitet treba da postave jasna pravila koja će važiti za sve studente i sve generacije i to, kako je naveo, pod principom da ne dolazi do sužavanja prava i da ona nikako ne budu na štetu studenata, "jer je to u direktnoj suprotnosti sa osnovnom misijom Univerziteta".

„Na kraju, iz Rektorata su saopštili da je Senat došao do kompromisnog rješenja da studenti prilikom upisa na postdiplomske studijske programe mogu prenijeti jedan zaostali ispit, ali pri tom se zanemaruje da je ovo rješenje jedino na štetu studenata, što se ogleda u broju koji je potpisao peticiju“, naveo je Radović.

On je kazao da je zaboravljena činjenica da su studenti najveći potencijal i snaga društva i države, „pa se od njih traže kompromisi na njihovu štetu, umjesto da se u njihovu budućnost ulaže zbog interesa svih nas“.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније