Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

02. 08. 2019. 19:17   >>  19:14

GJOKAJ PORUČIO

Strategija doprinosi unaprjeđenju prava manjina

Strategija manjinske politike 2019-2023. godine pomak je u unaprjeđenju manjinskih prava u Crnoj Gori, ocijenjeno je na konferenciji Manjinski narodi u kontekstu evropskih integracija - Od multikulturalizma ka interkulturalizmu.

Generalni direktor Direktorata za unaprjeđenje manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, Leon Gjokaj, kazao je da je novom strategijom predviđen set specifičnih mjera koje su usmjerene na podizanje svijesti manjina i opšte javosti o njihovom statusu, pravima i obavezama.

“Dobar pomak za unaprjedjenje manjiskih prava u Crnoj Gori je Strategija manjinske politike 2019 – 2023 kojom se potvrđuje kontinuitet namjere samnjivanja etničke distance u Crnoj Gori”, saopšteno je na konferenciji koju je oranizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Prema riječima Gjokaja, tim dokumentom postavljen je strateški cilj kojim će biti unaprjeđeno poštovanje principa multikulturalnosti i multietničnosti u obrazovnom sistemu Crne Gore, kroz dalje jačanje kapaciteta obrazovnih ustanova i primjene pricipa afirmativne akcije.

On je istakao da su obrazovanje, zapošljavanje, kultura i identitet manjina i politička participacija važni kako bi se manjine što efikasnije integrisale u crnogorsko društvo.

„Ono čemu treba dodatno posvetiti pažnju ubuduće je upotreba jezika manjina, da se manjinskim narodima omogući i olakša upotreba jezika u privatnom i javnom aspektu u skladu sa zakonima Crne Gore”, kazao je on.

Predavač Bojan Božović rekao je da konferencije takvog tipa predstavljaju idealan primjer za otvaranje dijaloga i vođenje razgovora u svim normativnim i faktickim pitanjima zaštite manjinsih prava u Crnoj Gori.

“Samo razgovorom možemo doprinijeti povećanju stepena zaštite ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori, a samim tim i prihvatiti najviše stadarde koji su na snazi u Evropskoj Uniji (EU)”, naveo je on.

Profesor Igor Lakić rekao je da posebnu zaštitu imaju albanski i romski jezik u Crnoj Gori, jer se bitno razlikuju i da su oni zaštićeni Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Kako je dodao, bosanski i hrvatski jezik imaju samo opštu zaštitu.

Lakić je kazao da su veoma bitni mediji na jezicima manjina i da je poželjno imati bar jednu televiziju i radio na manjinskom jeziku.

Cilj konferencije, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, bio je upoznavanje učesnika sa pojmovima multikulturalizma i interkulturalizma, sterotipima, predrasudama, afirmativnom akcijom, kao i o značaju jačanja svijesti o građanskom društvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније