Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 08. 2019. 08:05 >> 08:08
1

MLADI EGZEKUTORI

U kriminal zbog slave i novca

Novac i slava su glavni motivi zbog kojih mladi ulaze u kriminal, smatraju stručnjaci. Nerijetko budu osumnjičeni i za najteža krivična djela. Rasvjetljivanje takvih slučajeva, kako ističu stručnjaci, može biti otežano zbog toga što se ne nalaze u policijskim evidencijama, a sa žrtvom nemaju lični odnos.

Prate metu, razmjenjuju informacije o njenim kretanjima, navikama, izrađuju plan likvidacije, i izvršavaju konačnu odluku. Da ubiju. Posebno zabrinjava to što se, kao egzekutori, u kriminalnim vodama, pojavljuju nove - mlađe osobe, što istražiteljima dodatno otežava posao.

„Problem nastaje ako on nije evidentiran, ako nema materijalnih tragova na licu mjesta, ako on nije ponzat kao izvršilac, ako nije bil lice, ako ako nije evidentiran u operativnoj evidenciji kao izvršilac, tu nastaju u startu problemi“, kaže advokata Zoran Piperović.

„Iz tog razloga su mladi na neki način idealni i poželjni za svet kriminala, jer su ustvari nisu obeleženi ni na koji način“, navodi Marko Nicović, član svjetske Asocijacije šefova policija.

Dok izvršenje najtežih krivičnih djela, mladi opravdavaju na bezbroj načina novac i slava su im glavni motivi. No naši sagovornici ističu da se u svijetu kriminala događaju značajne promjene

„Vi recimo imate sad počinioce maloljetnike krivičnih djela, koji obično krađa ili sitnih djela krađa koji potiču iz tog najnižeg sloja, a imate djela najteža koje počine maloljetnici koji potiču iz vrlo imućnih porodica, koji ne koriste benfite iz te strukture koje mu omogućavaju roditelji, već oni hoće na ovaj način da steknu slavu ili da steknu novac, više je u pitanju slava, a ne novac ali obično to ide zajedno“, navodi advokata Piperović.

Kriminolog Zlatko Nikolić navodi da ti mladi hoće da žive kao lavovi jedan dan ili jednu godinu.

“Tako sebe opravdavaju, svoje ponašanje, konformiranje, ima toliko ubica plaćenih “što ne bih i ja”, živi se od toga i eto ukazala se prilika, a nisu mi dali, obično je društvo krivo, nisu mi dali da se obogatim na način na koji sam hteo kao neko drugi“, ističe Nikolić.

Rezultati akcija crnogorske policije, dovoljno govore o tome, koliko je mladih zakoračilo u izvršenje teških krivičnih djela.

„Njih klanovi ne uzimaju nasumice, nego se prostudira njegov problem, ponudi mu se satisfakcija za taj problem da bi to bilo jače od onoga što stvara otpor, strah od kazne oni nemaju, jer ne razmišljaju baš o tome“, navodi Nikolić.

Dok je prije nešto više od mjesec, javnost bila šokirana ubistvom Bogdana Milića i ranjavanjem tri osobe, cetinjska policija je za tri dana došla do osumnjičenih. Među uhapšenima su se našle osobe koje imaju, dvadeset, devetnaest i osamnaest godina.

Za posljednje ubistvo na Cetinju osumnjičen je dvadesetogodišnjak.

Marko Terzić, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније