Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

03. 08. 2019. 12:42   >>  12:49 5

AGOVIĆ ZA RCG

Petnjica bez dugova i viška zaposlenih

Opština Petnjica i pored brojnih projekata koji se realizuju nema niti jednog centa duga, kao ni viška zaposlenih. Predsjednik Opštine Samir Agović kaže za Radio Crne Gore da je to najbolji odgovor svima, koji su bili protiv formiranja opštine tvrdeći da će ona biti finansijski neodrživa.

„To je dokaz i da je ova lokalna uprava zdrava, da se racionalno ponašamo i da je naš odgovoran odnos primjer drugima. I prosto prija to kada čujete konstataciju da smo opština koja nema centa duga, koja izvršava sve obaveze kako prema zaposlenima tako i prema dobavljačima.

I budžet opštine je više od 50 odsto razvojni, po čemu smo takođe primjer u Crnoj Gori“, naglašava Agović.

Za pet godina od kada je Petnjica dobila status opštine u infrastrukturne projekte uloženo je preko 20 miliona eura, ističe Agović.

U tom periodu prednost je data izgradnji saobraćajnica, vodovoda, ali i objekata potrebnih za normalno funkcionisanje lokalne zajednice.

„Mogu sa zadovoljstvom istaći da su naši prioriteti od početka prvog mandata postavljeni na pravi način i plodovi jedne takve mudre i hrabre politike su danas vidljivi kroz projekte koji su realizovani i koji se realizuju“, ističe predsjednik opštine Petnjica.

Put ka Beranama najznačajniji je projekat koji se realizuje. U toku je druga završna faza izgradnje.

„To je najveći projekat koji je ikada realizovan u Petnjici. Ukupna vrijednost je oko 11 i po miliona eura, ali je mnogo veća vrijednost tog puta ono što će građani Petnjice i Berana njegovom izgradnjom dobiti. Ja očekujem da će to biti novi generator razvoja naše sredine, jer svjedoci smo svi da ukoliko imate razvijenu infrastrukturu sasvim je sigurno da će biti i investitora“, kaže Agović.

Poljoprivreda ključna za razvoj bihorskog kraja

Poljoprivreda je po mišljenju Agovića ključna za razvoj bihorskog kraja. „Poljoprivreda na moderan i savremen način, u službi turizma i proizvodnje zdrave hrane. Mi danas na području opštine imamo desetak poljoprivrednih inženjera i imamo primjere onih koji svoje znanje primjenjuju na svojim gazdinstvima i na taj način pokazuju da je moguće dobro živjeti od poljoprivrede“, navodi Agović.

Veliki potencijal Petnjica ima i u obnovljivim izvorima energije.

Zahvaljujući položaju i konfiguraciji terena gradnja minihidroelektrana ne bi dovela do devastacije prostora, tvrdi predsjednik Opštine Petnjice. Svi preduslovi postoje i za gradnju vjetroelektrana.

„Imamo interesovanja od pojedinih potencijalnih investitora, rađena su i prva mjerenja koja pokazuju da Petnjica ima odlične uslove za gradnju vjetroelektrana. Očekujem da će uskoro krenuti u realizaciju tog projekta“, naglašava Agović.

Za sve projekte lokalna uprava ima podršku Vlade, sa kojom i uz podršku iseljenika, realizuju se svi značajniji projekti.

Posebna pažnja posvetiće se i razvoju turizma kroz bolju valorizaciju arheološkog nalazišta Torina, ali i izuzetnog prirodnog okruženja, zaključio je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније