Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

03. 08. 2019. 14:50 >> 14:54
3

ŠARANOVIĆ

DF radi po principu "ne Evropi, da DPS-u"

Prihvatanje“Briselskog plana” dokazuje kapitulaciju DPS-a, ali i potvrđuje da DF radi po principu “ne Evropi, da DPS-u”, poručio je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

On u izjavi za medije navodi da Demokrate uvijek jasno poručuju - “sa Evropom uvijek, sa DPS-om nikad!”.

“DPS je u kontinuitetu odbijao usvajanje “Briselskog plana” Demokrata i URA-e koji je podržala EU. Prošle godine su odbili pomenuti Plan i sa DF-om formirali Odbor za dogradnju izbornog zakonodavstva. Međutim, za godinu dana nije bilo rezultata rada tog Odbora”, navodi Šaranović.

Kaže da je prije dva dana, pod velikim pritiskom međunarodne zajednice i domaćih evropskih snaga, DPS bio prinuđen da prihvati “Briselski plan”.

Šaranović objašnjava i šta je dogovoreno prihvatanjem “Briselski plan”, a šta prethodnim dogovorom, kako navodi DPS-a i DF-a.

“U predlogu DPS-a i DF-a, naziv Odbora je Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a u Predlogu Demokrata i međunarodne zajednice naziv odbora je Odbor za sveobuvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva”, navodi Šaranović.

Kaže i da odbor DPS-a i DF-a predviđa implementaciju samo nekih preporuka OEBS-a i ODIHRA, dok predlog Demokrata i međunarodne zajednice zahtijeva impelmetaciju svih preporuka OEBS-a i ODIHR-a.

“Odbor DPS-a i DF-a je predviđao razmatranje Nacrta zakona o medijima i Zakona o RTCG-u, što znači da Vlada Duška Markovića daje konaćnu riječ, a Odbor samo mišljenje. Sa druge strane, Predlog Demokrata i međunarodne zajednice predviđa odobravanje i predlaganje Predloga medijskih zakona i Zakona o RTCG-u, što znači da Odbor daje konačnu riječ, a ne Vlada Duška Markovića”, ističe Šaranović.

Odbor DPS-a i DF-a je, kako ističe, predviđao da se novi Savjet RTCG-a može birati u primjerenom roku, što ostavlja mogućnost da se to desi i nakon izbora, dok Predlog Demokrata i međunarodne zajednice insistira na izboru novog Savjeta RTCG-a odmah nakon usvajanja Zakona.

“U Odboru DPS-a i DF-a odluke su se mogle donositi i sa samo 7 od 14 članova Odbora, dok Predlog Demokrata i međunarodne zajednice predviđa odlučivanje sa minimum 11 od 14 članova, odnosno 75%, što opoziciji daje drastično veći uticaj u donošenju odluka”, objašnjava Šaranović.

On navodi i da je redlogom Demokrata i međunarodne zajednice obezbijeđeno formiranje specijalnog tijela koje će nadzirati i kontrolisati cjelokupni predizborni i izborni proces.

“Odbor DPS-a i DF-a je u dijelu izvršnog modela za nadzor impelementacije predviđao član 11 koji kaže da će Odbor predložiti Kolegijumu modele za kontrolu implementacije. Pomenuti član je u našem Predlogu ostao nepromijenjen i, kao i do sada, ostavlja mogućnost formiranja tehničke Vlade”, ističe poslanik Demokrata.

Odbor DPS-a i DF-a je, kako navodi, zahtijevao bezulsovni prekid bojkota DF-a i povratak u Parlament, dok “Briselski plan”definiše nastavak bojkota Demokrata do stvaranja uslova za poštene izbore.

“I na kraju, rad u Odboru DPS-a i DF-a je DF-u obezbjeđivao pune poslaničke plate, dok će Demokrate zbog realizacije “Briselskog plana”biti kažnjeni ukidanjem poslaničkih plata, zbog osvete DPS-a. Sve ovo dokazuje kapitulaciju DPS-a, ali i potvrđuje da kolege iz DF-a rade po principu “ne Evropi, da DPS-u, dok Demokrate uvijek jasno poručuju - "sa Evropom uvijek, sa DPS-om nikad!", zaključio je Šaranović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније