Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

06. 08. 2019. 16:08 >> 16:08
10

BOGDANOVIĆ ODGOVORIO

"Primićemo k znanju stav princa Nikole"

Prenos posmrtnih ostataka dinastije Petrović - Njegoš, nije porodični čin, već težnja i odlučnost države, koja će, primiti k znanju stav potomaka porodice, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je reagovao na izjavu princa Nikole Petrovića, koji je kazao da je odlučio, da sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir, odgodi prenos posmrtnih ostataka njegove porodice u Crnu Goru.

Bogdanović kaže i da je Vlada Izjavu volje princa Nikole Petrovića primila sa dubokim i iskrenim uvažavanjem, upravo onako kako se država Crna Gora sve vrijeme odnosila prema pitanju prenošenja posmrtnih ostataka članove njegove porodice – procesa započetog 1989. godine.

“Na isti način, zajedno sa uvaženim princom Nikolom, radili smo na aktivnostima u vezi sa posljednjim zemnim prebivalištem njegovog oca i stričeva. Otud, posebno smo cijenili želju princa Nikole o izbjegavanju vjerskog obreda, a uz njegovu saglasnost izabrana je i lokacija na koju će biti prenijeti posmrtni ostaci”, navodi ministar Bogdanović.

Kaže i da je tokom prethodnog sastanka Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, održanog u Ministarstvu kulture, upravo princ Nikola Petrović zatražio da Novo groblje na Cetinju bude lokacija Aleje dinastije Petrović – Njegoš, pritom naglašavajući da ne želi vjerske obrede koji bi izazvali bilo kakve turbulencije na unutrašnjem planu.

“Ovom prilikom uputno je podsjetiti i na vandalsko uništavanje grobova Petrovića u Cetinjskom manastiru, što je još jedan razlog zbog kojeg je aktuelna ideja vezana za Novo groblje na Cetinju. Svakako, nije u pitanju porodični čin, već težnja i odlučnost države – koja će, svakako, primiti k znanju stav potomaka porodice”, poručio je ministar Bodganović.

Kaže i da Vlade, duboko uvažavajući princa Nikolu, ideja o prenošenju posmrtnih ostataka nije inicirana s njegove strane, već je samo nastavak onoga što je država pokrenula 1989. godine.

“Međutim, država će odlučno nastaviti da radi u cilju aktivnosti o kojima je već postignut dogovor svih strana, pri čemu duboko vjerujemo da će i princ Nikola biti ključni protagonista tog procesa. Uz to, treba pomenuti i da je Vlada Crne Gore – u vezi sa pomenutim procesom – već obavila komunikaciju sa državama u kojima se sada nalaze posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš, tako da je, putem diplomatskih i administrativnih kanala, počela i sama procedura koja prethodi prenošenju”, navodi Bogdanović u reagovanju.

On ističe i da je sve što je vezano za prenošenje posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš, zapravo, motivisano najiskrenijim osjećanjima privrženosti, te odlučnosti države Crne Gore da iskaže posebno poštovanje ka neizbrisivom tragu i istorijskoj ulozi naše kraljevske dinastije u gradnji i jačanju crnogorskog identiteta.

“Prenos posmrtnih ostatka u Crnu Goru bi u duhu najuzvišenijih namjera i vrlina pokazao neraskidivu povezanost dinastije Petrović sa svojim slobodarskim narodom. U tom smislu, naša je dužnost da tom uzvišenom cilju ostanemo uslužni i vjerni do kraja”, zaključio je Bogdanović.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније