Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

07. 08. 2019. 06:53   >>  22:37 1

TOKOM SEZONE

U Urgentnom i do 300 pacijenata dnevno

U Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) tokom ljetnje sezone se dnevno pregleda u prosjeku oko 250 pacijenata, a nekim danima taj broj bude i veći od 300, kazao je Dnevnim novinama direktor Urgentnog centra Nermin Abdić.

 

Prema njegovim riječima, to je uobičajena situacija tokom ljetnjih dana, a najčešće se opskrbljuju hronični bolesnici, oboljeli od stomačnih i respiratornih virusa, ali i povrijeđeni u teškim saobraćajnim nesrećama.

"To su uobičajni problemi. Broj pacijenata nikad nije ispod 200 dnevno. Nekad 220, 250, pa i do 300 se kreće broj pacijenata u nekim zgusnutim danima vikenda u 24 sata. Nekim danima je broj pacijenata prelazio 300. Uobičajena patologija su hronični bolesnici, virusi stomačni i respiratorni. Što se tiče ortopedskog i hirurškog dijela, imali smo priliku da primimo veliki broj ozbiljno povrijeđenih motociklista, povrijeđenih u saobraćajnim udesima, pacijenti sa povredama dobijenih tokom rada na građevini. To je uobičajena patologija koja je deceniju i više prisutna", ističe Abdić.

ZAOBILAZE IZABRANOG LJEKARA

Poređenja radi, on navodi da se u novom Urgentnom centru u Dubrovniku, tokom 24 sata u jeku turističke sezone, pregleda između 20 i 55 pacijenata.

"Oni opskrbljuju region od 250.000 do 300.000 ljudi, skoro koliko ima Podgorica. Mi malo više, ako se uzme u obzir Danilovgrad, Nikšić i Cetinje, ali opet je to veliki broj. Standardni je problem što hronični pacijenti zaobilaze izabranog ljekara. Imajući u vidu da je to skučen prostor, sa malo kapaciteta, opterećenje je ozbiljno. Opet, bogu hvala, uspijevamo da opslužimo sve pacijente podjednako", rekao je Abdić.

Tokom prošle godine, u Urgentnom centru je pregledano oko 77.000 pacijenata, a Abdić navodi da se već sada primiču toj brojci.

"Nema smanjivanja broja pacijenata tokom godina. Stalno je broj veći. Najviše je opterećena interna ambulanta, potom hirurška, ortopedska, neurološka. Ove ambulante u Urgentnom centru funkcionišu u punom kapacitetu", ističe Abdić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније