Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

07. 08. 2019. 12:26 >> 12:26
4

PETICIJA

Pravo na vodu i stan garantovati Ustavom

Pravo na vodu za piće i pravo na adekvatno stanovanje, kao neotuđiva i osnovna ljudska prava, potrebno je uvesti u Ustav Crne Gore.

To predlažu civilna koalicija "Voda je pravo!" i Platforma za razvoj adekvatnog stanovanja "Pravo na stan", u inicijativi čiji je cilj da to budu neotuđiva i osnovna ljudska prava, uvedu u Ustav Crne Gore.

Tim povodom pokrenuli su i PETICIJU i pozivaju sve građane da je potpišu.

Od septembra, peticiju će biti moguće potpisati i na štandovima koji će biti postavljeni širom Crne Gore.

U obrazloženju inicijative navode da jedino država može i mora imati kontrolu nad ključnim aspektima usluga vodosnabdjevanja, ali traže čvrsto uvjerenje od nadležnih institucija da će odgovorno i savjesno upravljati vodnim resursima i izdvajati neophodna sredstva iz budžeta za neometano funkcionisanje usluga vodosnabdjevanja.

Do sada je 10 država širom svijeta unijelo jasnu definiciju prava na vodu za piće u Ustav.

"Od evropskih država, to je do sada uradila Slovenija, u kojoj su građanski pokreti pokrenuli peticiju za izmjenu Ustava, koja je prikupila preko 32.000 potpisa za kratko vrijeme. Ako su mogli Slovenci, zašto ne bismo to uradili i mi", poručuju iz civilnog sektora.

Iako u Crnoj Gori pravo na stan nije definisano Ustavom, Crna Gora se kao potpisnik određenih međunarodnih sporazuma i konvencija, kako poručuju iz NVO sektora, obavezala da ovome pitanju pristupi u skladu sa preuzetim obavezama.

"Uvođenjem prava na stanovanje u Ustav Crne Gore bi se priznalo ovo osnovno ljudsko pravo i omogućilo lakše definisanje i sprovođenje nacionalne stambene strategije, koja će imati za cilj da omogući priuštive i adekvatne stanove svima koji nisu u mogućnosti ovo pitanje da riješe na tržištu, i da spriječi mogućnost nasilnih i ilegalnih iseljavanja (deložacija)", zaključuje se u saopštenju Platforme za razvoj adekvatnog stanovanja „Pravo na stan“.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније