Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

08. 08. 2019. 07:44   >>  08:10

PROBLEMI U DOBROTI

Od 101 zbrinut samo jedan pacijent

U Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru boravi čak 101 pacijent koji, prema medicinskim protokolima, više ne bi trebalo da budu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ministarstvo zdravlja zatražilo je od Ministarstva rada i socijalnog staranja da pronađe prioritetno smještaj za 11 pacijenata iz Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru, zato što nemaju gdje da odu kada bi ih otpustili iz bolnice, ali je do sada riješen problem za samo jednog, kojij e smješten u dom za stare, prenosi Pobjeda.

Iz resora, na čijem je čelu Kemal Purišić, potvrdili su ovu informaciju, ali nijesu odgovorili na pitanja u kom domu je tačno smješten ovaj pacijent i gdje će da budu zbrinuti preostali pacijenti iz Dobrote.

S druge strane, iz Ministarstva zdravlja dr Mevlida Gusinjac, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu, kazala je za Pobjedu da su oni predložili kao jedno od mogućih rješenja da pacijente smjeste u domove za stare i na taj način krenu da rješavaju ovaj dugogodišnji problem.

Za sve pacijente iz ove grupe, kaže, pokrenut je postupak za pribavljanje dokumentacije za smještaj u dom starih i poslata medicinska i ostala dokumentacija iz bolnice.

“Na prijedlog Ministarstva zdravlja za deinstitucionalizaciju 11 pacijenata, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je odgovorilo da je za jednog pacijenta realizovan smještaj u domu starih, te da nekoliko pacijenata čeka na ovakav smještaj”, rekla je ona.

Ako Ministarstvo rada i socijalnog staranja ne obezbijedi smještaj za ove pacijente, bolnica u Kotoru će, kaže Gusinjac “naravno i dalje voditi brigu o ovim i svim drugim pacijentima, ali će Ministarstvo zdravlja insistirati na što bržem iznalaženju rješenja za ove pacijente”.

Gusinjac je naglasila da se u toj bolnici, zapravo, nalazi čak 101 pacijent koji, prema medicinskim protokolima više ne bi trebalo da boravi u bolnici, ali u ovoj fazi su zatražili od Ministarstva rada da prioritetno riješi status njih 11.

“Problem je višegodišnji, zato smo Ministarstvu rada i socijalnog staranja dali imena 11 pacijenata za početak, da se proces deinstitucionalizacije poslije više godina započne”, istakla je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније