Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

09. 08. 2019. 07:30 >> 07:34

ISTRAGA VEZA TRAMPA I RUSIJE

Uloga Šaviva u fokusu pažnje zvaničnika SAD

Obavještajni odbor američkog Senata zainteresovao se aprila ove godine za izraelskog marketinškog stručnjaka Arona Šaviva, u okviru istrage veza Trampove kampanje sa vlastima u Rusiji – piše ugledni američki novinar istraživač Set Hetena u tekstu intrigantno naslovljenom "Ko je Aron Šaviv?".

To je prvi put da se, u okviru istrage o ruskom uticaju na američke izbore, pominje ime Izraelca sa britanskim pasošem, nekadašnjeg kreatora kampanje Demokratskog fronta za parlamentarne izbore 2016.

U Crnoj Gori je odavno Aron Šaviv postao izuzetno poznata ličnost, a njegovom ulogom u pokušaju terorizma i istagom o stvaranju kriminalne organizacije intenzivno se bavi Specijalno državno tužilaštvo.

Šaviv je svojevremeno odbio da se, u svojstvu svjedoka, pojavi pred Višim sudom u Podgorici, a nakon završetka sudskog procesa otvorena je tužilačka istraga.

Pobjeda je u utorak 6. avgusta objavila informaciju da je Specijalno tužilaštvo podnijelo zahtjev za raspisivanjem međunarodne potjernice, a već narednog dana je Viši sud u Podgorici i zvanično izdao potjernicu za Šavivom.

Kako piše novinar Hetena, sada je uloga Arona Šaviva naglo došla u fokus pažnje – zvaničnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ime Arona Šaviva, izraelskog savjetnika za političke kampanje, rođenog u Britaniji, s impresivnim poslovnim iskustvom, u posljednje se vrijeme pojavilo u istraživanjima nepotvrđenih izbornih zavjera od Rusije.

Obavještajni odbor američkog Senata se nedavno zainteresovao za Šaviva, kao dio istrage veza Trampove kampanje sa ruskom vladom – ističe se u Heteninom tekstu.

Potom se navodi podatak da je, prema istraživanju nezavisnog novinara Skota Stedmana, ime Arona Šaviva spomenuto u sudskom nalogu koji je u aprilu 2019, Senatski odbor za obavještajne poslove poslao Volteru Sorianu, britanskom savjetniku za bezbjednost, poznatom po razgranatim vezama sa izraelskom obavještajnom službom i ruskim oligarsima.

Zanimljivo, kompanija USG Security Valtera Sorijana, britanskog državljanina, bila je angažovana kao strana firma u akciji obezbjeđivanja sigurnosti zimskih olimpijskih igara u Sočiju, na isključivo insistiranje vrha vlasti u Kremlju.

U aprilu 2019, kako je ranije pisao "Politico", Senatski odbor za obavještajne poslove, poslao je pismo Sorianovoj firmi USG Security u Londonu, zahtjeva jući razgovor i dokumente u vezi sa bilo kakvim komunikacijama, sa nekim osobama, u vezi sa istragom Senata.

Autor obimnog teksta ,,Ko je Aron Šaviv“, je Set Hetena - novinar istraživač, bivši dopisnik Asošijeted presa. U Americi je poznat i kao autor dosjea-knjige "Tramp/Rusija: Definitivna istorija". Hetenini novinarski radovi su objavljivani u Njujorkeru, magazinu Roling stoun, u Njujork Tajmsu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније