Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

10. 08. 2019. 06:33   >>  06:59

TROPSKI TALAS

Paklene vrućine, pa pljuskovi i grmljavina

Intenzitet toplog tropskog talasa koji je zahvatio Crnu Goru od danas će se pojačati i trajaće sve do 14. avgusta kada će temperature dostizati oko 40 stepeni, a nakon čega se očekuje promjena vremena - kiša, povremeni pljuskovi praćeni grmljavinom, rekao je meteorolog Branko Micev.

Topli tropski talas, pojasnio je on, dolazi sa unutrašnjosti sjeverozapada afričkog kontinenta i on će usloviti visoke tropske temperature - iznad 37 stepeni u pojedinim oblastima, dok će u drugim područjima, poput Podgorice i Danilovgrada, temperatura dosezati oko 40 stepeni.

Istakao je da su sve to uobičajene situacije za ovo doba godine, te da nema prostora da se priča o bilo kakvoj ekstremnoj pojavi.

REKORD 

"Takve situacije su se dešavale ranije, dešavaju se i dešavaće se. Uobičajeno je da naše područje bude pod uticajem tropskih vazdušnih masa iz pustinjskih oblasti sa sjevera afričkog kontinenta i one prelaze Sredozemno more, a kad dođe vazdušna masa u naše područje, izaziva visoke tropske temperature", rekao je on za Pobjedu.

Rekordno najviša temperatura vazduha za jučerašnji dan, dodaje Micev, zabilježena je 2017. godine i iznosila je 42,5 stepeni. Tada je, podsjeća, od 1. do 10. avgusta svakodnevno temperatura bila 40 i više stepeni.

 "Što se nikad prije desilo. Ne možemo danas govoriti, ako tri dana dostigne temperatura 40 stepeni, da će biti ekstremna situacija. Ekstremno je nešto što se rijetko dešava, što se nije desilo... Jeste da će biti izuzetno toplo, ali bilo je toga i u prošlosti", istakao je on.

Nakon 14. avgusta, prema njegovim riječima, nastupiće promjena vremena koja će trajati do 16. To, kako pojašnjava, pokazuje proračun Evropskog prognostičkog centra koji obezbjeđuje materijal za sve nacionalne meteorološke službe. 

"Doći će do pada temperature vazduha sa uslovima za kišu, povremene pljuskove praćene grmljavinom. I to će biti izraženije na sjeveru u pravcu centralnih predjela , a najmanje će se osjetiti ta promjena na jugu", istakao je on.

KLIMATSKE PROMJENE

Odgovarajući na pitanje koji je uzrok tih naglih vremenskih promjena i utiču li na to klimatske promjene, Micev kaže da se danas sve što se desi, zapravo, pripisuje klimatskim promjenama.

Pojašnjava da je ovakva meteorološka slika direktno povezana sa opštom cirkulacijom atmosfere, gdje se nalaze razni talasi.

"To je jedan mehanizam koji pokreće atmosferu i oni generišu različite vremenske procese na planeti. Dolazi do promjene u ponašanju tih talasa i onda su vremenske prilike zbog toga takve kakve imamo. A zašto je došlo do promjene u ponašanju tih talasa, to treba nauka da utvrdi. Nije nimalo jednostavno da neko ustvrdi da su klimatske promjene, možda su se promijenili zbog dejstva astronomskih parametara planete, ledena doba su nastajala od astronomskih parametara, ne od klimatskih promjena... Nauka će to utvrditi", zaključio je Micev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније