Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Dnevne novine ]

14. 08. 2019. 08:00 >> 12:03
78

VUČINIĆ O ZAKONU

Ili sloboda ili beogradska kolonija

Oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti sukobljavaju se crnogorska i velikosrpska državna i nacionalna ideja i od njegovoga razrješenja zavisiće budućnost Crne Gore: ili će biti slobodna zemlja ili beogradska kolonija, kaže predsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

“Mislim i vjerujem da će se beogradski popovi ovoga puta suočiti s državnom silom koja prvi put poslije trideset godina pokazuje spremnost da štiti integritet i suverenitet zemlje”, poručuje Vučinić.

Mitropolija crnogorsko primorska SPC objavila je da će sjutra u Manastiru Savina zasijedati Svetostefanski crkveno narodni sabor na kojem će se, kako piše u najavi, odrediti prema “zlonamjernom predlogu zakona kojim Vlada Crne Gore namjerava da srpsku crkvu u Crnoj Gori liši njenog vjekovnog nasljeđa”.

Prije zasijedanja biće održana liturgija povodom slave grada Herceg Novog (15. avgust) i prenosa moštiju Sv. Arhiđakona Stefana.

Za Vučinića, ovaj sabor je samo još jedan dokaz da Beogradska patrijaršija “međaši prostor velikosrpskih imperijalnih ambicija u Boki”.

“Ta njihova ambicija preksinoć je i muzički eksponirana na Kanli-kuli u Herceg Novom. Pjevano je “Tamo daleko” i skandirano da su Crna Gora i Srbija jedna familija. Namjerenim saborom, čije će odluke biti uperene protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u svetosavskome maniru, ta patrijaršija poricaće činjenicu da se nezakonito i bez pravnoga osnova upisala kao vlasnik 12 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, većine manastira i većine crkava”, poručio je Vučinić.

Đonović: Politici SPC bliži se kraj

Za političkog analitčara Ranka Đonovića nema razlike između humanitarnog koncerta, sabora, ili bilo kog sličnog događaja, odnosno nema razlike kada je riječ o ciljevima, samo je način obraćanja javnosti drugačiji.

“I sada, kao i prije 30 godina, ali i mnogo ranije, Srpska pravoslavna crkva nastupa kao politička organizacija i njeno djelovanje u Crnoj Gori gotovo da nema dodirnih tačaka ni sa vjerom, niti sa bogom. Iza njene politike na našim prostorima stoje samo interesi, kako politički tako i ekonomski”, kaže Đonović.

Ističe da je cilj da se nanese šteta Crnoj Gori, da joj se uzme što se uzeti može.

“Toj politici se, ipak, bliži kraj. Jedan od razloga zašto gubi moć u Crnoj Gori leži u tome što joj Srbija više ne može pomoći u mjeri u kojoj je to činila do prije nekoliko godina. Ali, uprkos tome, državne institucije moraju biti na oprezu kako bi spriječili svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira. Jer, SPC i oni koje okuplja ne bi se libili ničega, pa ni nekog oružanog incidenta”, kaže za Đonović Dnevne novine.

Na Svetostefanskom crkvenom narodnom saboru biće mitropolit Amfilohije, episkopi budimljansko nikšićki Joanikije, mileševsko pljevaljski Anastasije, zahumsko hercegovački Dimitrij, dioklijski Metodije i episkop Atanasije Jevtić sa sveštenstvom. Oni će služiti liturgiju, a potom zasijedati o “zlonamjernom zakonu kojim Vlada Crne Gore namjerava da srpsku crkvu u Crnoj Gori liši njenog vjekovnog nasljeđa”.

Пратите нас на

Коментари78

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније