Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

15. 08. 2019. 11:29 >> 11:29

OEBS ORGANIZOVAO

Obuka o moderiranju komentara za pet medija

Kako bi podržala medijske kuće u moderiranju komentara na internetu, Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala je obuku za predstavnike pet medija iz Crne Gore.

Kako su naglasili iz OEBS-a , bivši urednik BBC-jeve službe za monitoring Stiven Herman predstavio je novinarima najbolje međunarodne prakse kada je moderiranje komentara internet korisnika u pitanju.

Obuka je bazirana na „Smjernicama za moderiranje komentara korisnika“ i Etičkom kodeksu, dokumentima razvijenim pod pokroviteljstvom Misije.

Herman je rekao da mu je drago što dijeli svoje znanje sa novinarskim organizacijama u Crnoj Gori, kako bi im pomogao da prepoznaju mogućnosti i suoče se s izazovima upravljanja interaktivnošću i komentarima na portalima i platformama društvenih medija.

„Postoje velike mogućnosti, a takođe i stvarne poteškoće, u moderiranju komentara uz istovremeno poštovanje slobode izražavanja i promovisanje rasprave, a sve bez zalaženja u zloupotrebu i netrpeljivost“, kazao je on,

Menadžer Programa za medije u Misiji OEBS-a Daniel Blank naglasio je da mediji u današnjem svijetu nude nove i uzbudljive mogućnosti za internetski dijalog i interakciju sa svojom publikom.

„Ali, komentari korisnika ponekad mogu biti zloupotrebljeni i preći u govor mržnje i podsticanje na nasilje – uključujući i diskriminaciju po osnovu pola. Takvi komentari ne samo da štete ugledu medija, već izdavača mogu izložiti zakonskim procedurama zbog promovisanja govora mržnje. Linija između slobodnog govora i govora mržnje može biti veoma zamagljena, i moderatori medijskih portala imaju važnu, ali i izazovnu ulogu u profesionalnom upravljanju neprimjerenim komentarima, u skladu sa međunarodnim standardima“, poručio je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније