Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

15. 08. 2019. 13:55   >>  16:24 42

MCP

Cilj zakona razaranje jedine pravoslavne crkve

Odnos koji Vlada bude imala prema imovini Srpske pravoslavne crkve u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu opredijeliće odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi.

To se navodi u porukama Svetostefanskog sabora na Savini, koje potpisuju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Iz MCP poručuju da predlog zakona, koji je 16. maja utvrdila Vlada Crne Gore, predstavlja bezakonje bez presedana, te da je usmjeren na razaranje jedine istinske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Namjesto očekivanog Zakona o restituciji od komunista oduzete crkvene imovine, ovaj Predlog zakona uperen je očigledno isključivo prema imovini Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih pravoslavnih eparhija na teritoriji današnje Crne Gore, iako se još prije četiri godine sama Venecijanska komisija izjasnila da je konfiskovanje imovine zabranjeno, a zvaničan stav ove godine kroz Mišljenje Venecijanske komisije u vezi ovog spornog Predloga zakona je da se pravo vlasništva ima utvrditi u za to predviđenim postupcima, u skladu sa Evropskom konvencijom i praksom Evropskog suda za ljudska prava”, navodi se u porukama Sabora.

Iz Mitropolije poručuju i da se u zemlji, koja stremi Evropskoj uniji, predlaže zakon koji krši Evropsku konvenciju za ljudska prava po više osnova.

“Ono što zakonski tekst predviđa treba nazvati pravim imenom – konfiskacija imovine od zakonitih vlasnika – titulara prava, čime se očigledno krši pravo na mirno uživanje svojine”, jedna je od poruka Sabora.

Sabor je, kako ističu, potvrdio stav Trojičindanskog sabora u Podgorici o predlogu zakona, iznoseći opet glas crkve i naroda u vezi sa, kako poručuju iz MCP, namjerom Vlade Crne Gore da pravoslavnu crkvu srpsku u Crnoj Gori i Boki liši njenog nasljeđa.

“Odnos koji Vlada Crne Gore bude imala prema imovini pravoslavne crkve srpske u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu opredijeliće odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi”, zaključuje se u porukama Svetostefanskog sabora.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan kazao je da je većina manastira, koje su dobrotvori ostavili sa željom da služe lokalnom stanovništvu, danas u vlasništvu države i, iako su u lošem ili ruševnom stanju, grad kojem su posvećene ne može da utiče na njihovu namjenu i sudbinu. Osvrćući se na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovjesti izrazio je nadu da ista sudbina neće zadesiti brojne zadužbine i hramove koji su crkvena imovina.

“Danas će još jednom odjeknuti snažna poruka da je naš narod protiv ovako predloženog Zakona. Siguran sam da će je državni organi čuti, a nadam se da će glas građana uticati da povuku neprihvatljivo predloženo rješenje. Opština Herceg Novi uvijek će nastojati da poštuje i zastupa interese vjernog naroda našeg grada, zalažući se sa odbranu ljudskih prava, slobode vjeroispovjesti i jednak tretman svih vjerskih zajednica u našoj državi”, poručio je predsjednik Katić. 

 

Prilog: Nevenka Macan, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније