Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

15. 08. 2019. 20:25   >>  20:49 1

DAKOVIĆ ISTAKLA

Preduzete sve mjere u vezi bolesti svinja

U Crnoj Gori nema bolesti afričke kuge svinja i preduzimaju se sve mjere da ta bolest ne dođe u našu zemlju, kazala je direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković.

Daković je, gostujući u Dnevniku TVCG, istakla da afrička kuga svinja nije bolest koja se može prenijeti na ljude i imati uticaj za zdravlje ljudi.

"Sve mjere se preduzimaju iz razloga da se bolest ne bi širila, i to isključivo na svinje koje su jedina vrsta prijemčiva za ovu bolest. Od afričke kuge svinja mogu da obole samo svinje, domaće i divlje, nema druge opasnosti", navela je Daković.

Poručila je da se preduzimaju sve mjere da do bolesti ne dođe u Crnoj Gori.

"Već duži period kroz informativne emisije smo ukazivali na opasnost od pojave afričke kuge svinja. Ovo je najveća epidemija bolesti životinja u svijetu, endemska bolest u Africi, ali pogodno tlo i u Evropi i u Aziji za širenje bolesti", kazala je Daković.

Na graničniom prelazima postoje upozorenja da se ne nose lične pošiljke u kojima su svinjsko meso i proizvodi svinjskog porijekla.

"Takođe, radili smo puna sa lovcima, jer najčešće se bolest prenosi preko divljih svinja. Pripremljeni su flajeri za držaoce životinja i sa njima se intenzivno radi", rekla je Daković.

Jedina mjera preventive, kako je navela, su biosigurnosne mjere na farmama i zbog toga je važno pridržavati se mjera koje propisuje Uprava za bezbjednost hrane.

"U Crnoj Gori je naveći broj malih farmi svinja za, tako da kažem, za ličnu potrošnju. Te farme su najrizičnije, jer su bio-sigurnosne mjere na jako niskom nivou. Najvažnije je da te svuinje ne dolaze u kontakt sa divljim svinjama, da se svinje na hrane ostacima iz domaćinstava što je često kod nas, potrebnmo je održavati higijenu", istakla je Daković, dodajući da to nijesu mjere koje iziskuju velika novčana sredstva.

Ako se pojavi bolest, sve svinje iz gazdinstva u kojem je bolest otkrivena se usmrćuju.

Potražnja nije opala, građani vjeruju inspekcijama

Svinjsko meso i mesne prerađevine iz Srbije povučene su iz prodaje u crnogorskim marketima. Potrošači kupuju svinjsko meso i ne razmišljaju o opasnostima, već vjeruju da inspekcije rade svoj posao.

Uzgajivači svinja preduzimaju sve potrebne mjere zaštite.

"Plašimo se, ali se nadamo da neće doći u Crnu Goru, kod nas ima manje divljih svinja. Drugačije držimo svinje, manje ih ima, u regionu su puštene po šumama ili dvorištu, mi ih drćimo zatvorene", kazao je Televiziji Crne Gore uzgajivač svinja Siniša Raičević.

Građani svinjsko meso najčešće kupuju u velikim marketima. U njegovu ispravnost uvjerava predstvavnica jednog od najvećih trgovinskih lanaca.

"Zaustavljen je uvoz, tako da trenutno ne uvozimo proizvode sa Carnex-ove farme, odakle je inaće svinjsko meso koje je u našoj ponudi. Pored toga, imamo meso sa svinjske farme Spuž koje nije iz uvoza", istakla je portparolka trgovinskog lanca VOLI Olivera Šuškavčević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније