Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

16. 08. 2019. 10:15 >> 10:20
9

CKM APELUJE

Vučić da uvede crnogorski jezik u Vrbasu

Crnogorska kulturna mreža apeluje na predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da obezbijedi političku podršku u Vrbasu za uvođenje crnogorskog jezika u službenoj upotrebi.

"I pored činjenice, da postoje svi zakonski preduslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenoj upotrebi, već godinama u Vrbasu ne postoji politička volja da se građanima ovog grada koji se izjašnjavaju kao Crnogorci obezbijedi Ustavno pravo. Naša organiozacija, kao i Ambasada Crne Gore, u više navrata se obraćala sa inicijativom lokalnoj samoupravi, kod koje nije postajala spremnost da se navedena inicijativa sprovede u djelo", navodi se u saopštenju CKM-a.

Podsjećaju da je na inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine, premijerka Ana Brnabić pozvala Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine da podnese zahtjev nadležnim institucijama Republike Srbije, što su, kažu, i uradili.

"Imajući u vidu negativnu kampanju koja se vodi protiv Crne Gore od pojedinih političara iz Srbije ova inicijativa se neće moći sprovesti u djelo bez direktnog učešća Aleksandra Vučića, koji treba da obezbijedi političku volju u Vrbasu u kojem njegova partija vrši vlast", poručuju iz CKM-a.

Napominju da vjeruju da će Aleksandar Vučić kao, kako kažu odgovoran političar, prepoznati značaj ispunjavanja Ustavnog prava za građane Srbije koji se izjašnjavaju kao Crnogorci.

"U prethodnih šest godina, od kako obavlja odgovorne funkcije u Republici Srbiji, predsednik Vučić je Crnogorskoj kulturnoj večeri, koji je naznačajniji događaj crnogorske zajednice u Srbiji, koji organizuje naša organizacija pružao punu institucionalnu podršku. Ta podrška je naročito bila izražena ove godine, kada u Vrbasu nije postajala politička volja da se dozvoli organizacija pomenutog događaja", zaključuju u saopštenju.

Iz CKM-a da se zahvaljuju predsjedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku, "osvjedočenom prijatelju Crne Gore", zahvaljujuči kojem je, podsjećaju, ova tema došla u parlament Republike Srbije.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније