Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

16. 08. 2019. 11:28   >>  11:34

SNP PORUČUJE

"Vidljiva nebriga prema mentalno oboljelim"

Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore, koja izgleda kao da će se srušiti svakog trenutka, postala je simbol nebrige nadležnih prema građanima koji imaju problema sa mentalnim zdravljem, saopštila je Marija Radinović iz SNP-a.

 

“I ne samo da se time pokazuje nehumanost prema pacijentima, nego i nepoštovanje prema ljekarima koji ovdje rade i koji, suočeni sa niskim zaradama i lošim uslovima, sve češće posao pronalaze u inostranstvu”, navela he Radinović.

Ništa bolje stanje, kako je kazala, nije ni u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti.

“Ova ustanova, nažalost, nadaleko je poznata po prevelikom broju pacijenata, od kojih mnogi tu ostaju decenijama, čak i nakon izliječenja jer nemaju gdje da odu; neadekvatnim uslovima smještaja (nedostatak kreveta, dušeka, posteljine i garderobe za pacijente); nedostatku medicinskog osoblja;lošoj higijeni, pa čak i neprimjerenom odnosu pojedinih zaposlenih prema hospitalizovanima, o čemu su mediji ranije izvještavali”, navodi se u saopštenju.

Radinović je podsjetila da je nedavno objelodanjeno da je Ministarstvo zdravlja tražilo od Ministarstva rada i socijalnog staranja da obezbijedi smještaj za jedanaest pacijenata iz Dobrote za koje je procijenjeno da im više nije neophodan bolnički tretman.

“Radi se o ljudima koji nemaju svoj dom i porodicu koja bi ih prihvatila. Ministarstvo rada i socijalnog staranja se pobrinulo samo za jednu osobu“, kaže ona. 

Radinović upozorava da je depresija druga najrasprostranjenija bolest na svijetu sa tendencijom da ubrzo postane prva, kada se godišnje u svijetu počini oko 800.000 samoubistava, a “Crna Gora po stopi suicida već godinama nadilazi evropski prosjek”.

“Svjesni smo da ovo nije pitanje koje se može regulisati za jedan dan. Ali, isto tako, dužni smo istaći da nadležni ne ulažu dovoljno napora u njegovo rješavanje. Jer, ne mogu nas ubijediti da za ovoliko decenija nije mogla biti izgrađena nova psihijatrijska bolnica u Podgorici, a da ona u Dobroti nije mogla biti renovirana, rasterećena i prilagođena potrebama pacijenata i zaposlenih”, navodi se u saopštenju.  

Iz SNP-a kritikuju što još nemamo precizne statističke podatke o oboljelima od mentalnih bolesti.

“U tome je jako bitna uloga primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja. Njihova odjeljenja koja se bave mentalnim zdravljem moraju se ojačatikako bi na adekvatan način vodila računa o pacijentima i njihovoj integraciji u društvo. Ove aktivnosti mogu dati efekat samo ako budu praćene ulaganjem u medicinski kadar, respektovanjem ove zahtjevne profesije i obezbjeđivanjem odgovarajućih radnih uslova za ljekare”, navodi Radinović I dodaje:

“Istovremeno, mora se sprovoditi kontinuirana edukacija stanovništva da bi se spriječilo da se porodice odriču svojih članova sa mentalnim problemima i da ih doživljavaju kao teret i sramotu.”

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније