Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

18. 08. 2019. 12:46   >>  12:55

STRUČNJACI APELUJU

I Crnoj Gori potrebna banka humanog mlijeka

U Crnoj Gori nikada nije postojala praksa doniranja majčinog mlijeka, a važnost inicijative za osnivanje banke humanog mlijeka nije prepoznata, kazali su iz udruženja Roditelji.

U nekim državama regiona, kao što su Srbija i Hrvatska, postoji Banka humanog mlijeka, koja obezbjeđuje donorsko mlijeko djeci kojoj majčino mlijeko nije dostupno i na taj način bebe mogu da imaju najzdraviji i najprirodniji izvor ishrane.

Vršnjačka savjetnica za dojenje udruženja Roditelji Nevena Vujošević, objasnila je da donor mlijeka može da bude svaka majka koja može da doji i svoju bebu, ali nakon obaveznog testiranja i pregleda koji su potrebni zbog bezbjednosti mlijeka.

Ona je agenciji MINA rekla da u Crnoj Gori nikada nije postojala praksa doniranja majčinog mlijeka.

Vujošević je dodala da u Crnoj Gori ne postoji ni banka humanog mlijeka i da se ne nadaju da će se u uskoro promijeniti.

"Bilo je inicijativa od privatnih kompanija da doniraju banku humanog mlijeka Klinici za ginekologiju i akušerstvo, ali nije bilo želje za tim. Informacija koja je do nas došla kada smo se raspitivali zašto se odbilo, je da su prekomplikovane procedure za osnivanje banke“, kazala je Vujošević.

Kako je navela, u Kliničkom centru Crne Gore čak ni laktarijum, koji je takođe donacija, nije prvih godina radio, odnosno oprema se gotovo nije koristila. Vujošević je kazala da se ni sada ne koristi sve ono što može da pruži.

Kako je objasnila, najvažnija svrha laktarijuma je sakupljanje i čuvanje mlijeka od majke da bi se ono davalo njenoj bebi kada iz nekog razloga ne može da doji, na primjer u slučaju fizološke žutice, jer su tada majka i beba razdvojene.

„Ako nas pitate, a moguće je da smo previše osjetljivi na priču o dojenju, jer znamo koliko se i kako se dojenje kod nas uopšte podržava, osnov problema je što se nema volje za tim, jer se ne prepoznaje važnost te inicijative“, rekla je Vujošević.

Prema njenim riječima, pravljenje banke humanog mlijeka u Crnoj Gori bilo bi izuzetno zahtjevan projekat.

Vujošević je objasnila da je za to potrebna oprema slična onoj za ispitivanje krvi, zatim i za čuvanje mlijeka.

Pored toga, kako je dodala, neophodna je služba koja bi sa terena sakupljala humano mlijeko i prevozila ga do banke.

„Osim toga, banka humanog mlijeka se bavi i podrškom dojenju, a toga kod nas nema i nema ko da radi, barem ne u dovoljnom broju. Suština je da nedostaje edukacije i promjene stavova u savjetovanju o dojenju“, istakla je Vujošević.

Ona je kazala da banka humanog mlijeka treba da bude i mjesto za savjetovanje o ostvarivanju uspješne laktacije, koja ima tim za podršku porodilištima u savjetovanju, ali i porodiljama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније