Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

19. 08. 2019. 06:28 >> 07:51

ŽABLJAK I PIVA

Solarni paneli doveli struju na katun

Kroz projekat ugradnje solarnih panela tokom minule dvije godine struja je stigla u 40 domova u pivskim i žabljačkim katunima kroz projekat koji su zajednički finasirali UNDP, loklane uprave i domaćini. Da li i koliko koriste svoje solarne panele provjerila je i TVCG posjetivši jedan od pivskih katuna.

Jedan ali vrijedan. Solarni panel na kući Veselina i Ljilje Nikolić, kako kažu u šali, već dvije godine čuda pravi.

"Rade četiri sijalice, može televizor čitav dan da radi kad je sunčano, mogu da upalim mikser i sjecka", kaže Ljilja Nikolić - katun Polje Pejovića.

Život bez struje, otkad izdižu na pivski katun Polje Pejovića, kažu, nije bio ni malo lak, a ni jeftin, zbog agregata na gorivo koji je služio samo u htinim slučajevima, sve do postavljanja solarnog panela. Sad se agregat, skoro i ne pali.

"Agregat nam je na sat vremena trošio pola litra. To se nije isplatilo. Ja sam mislio da ovaj solarni panel ne može da bude dobar, ali sad kad sam vidio kažem, svaka čast. Što se mene tiče ja sam sa ovim zadovoljan", kaže Veselin Nikolić iz katuna Polje Pejovića.

Mnogo više razloga za zadovoljstvo ima, priznaje, Lilja.

"Svekoliko je olakšao. Sad ni serije ne propuštam. Serije na katunu, " kaže Ljilja.

30 domaćinstava na pivskim katunima i još 10 na Žabljaku dobilo je u proteklom periodu solarne panele kroz projekat "razvoj niskokarbonskog turizma" koji su finasirali UNDP, opštine i zainteresovani domaćini. Cilj je bio olakšati stanovništvu bavljenje poljoprivredom na katunima, ali i promovisati ruralni turizam.

"Ove oblasti sve više posjećuju turisti željni autentičnih iskustava koji žele da upoznaju autentičan život lokalnog stanovništva, privlače ih netaknuti krajolici tako da taj segement ima veliki potencijal za razvoj u Crnoj Gori", kaže Gorica Vuković  iz UNDP-ja.

Projekat je u međuvremenu završen, a Ljilja i Veselin nakon dvogodišnjeg iskustva razmišljaju da pojačaju svoju mini solarnu elektranu.

"Kad bi mogli da dodamo, da smo u finansijskoj mogućnosti, da može još frižider da radi. Mi smo tu osam mjeseci. E samo da mi je frizider da može raditi, a ostalo super", kazala je Ljilja.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније