Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

19. 08. 2019. 12:49 >> 15:53
60

UP SAOPŠTILA

Liturgija zabranjena iz bezbjednosnih razloga

Uprava policije Crne Gore je zabranila sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i Crnogorske pravoslavne crkve da na Preobraženje u crkvi posvećenoj tom prazniku na Ivanovim koritima služe liturgiju povodom slave tog hrama.

Iz Uprave policije su saopštili da je Odjeljenje bezbjednosti Cetinje donijelo takvu odluku zbog bezbjednosnih razloga.

"MCP je uložila tužbu Upravnom sudu na rješenje Odjeljenja bezbjednosti Cetinje. Upravni sud je cijenio navode tužbe i presudom je odbio tužbu MCP kao neosnovanu, navodeći da su navodi tužbe bez uticaja na donošenje drugačije sudske odluke", saopšteno je iz UP.

MCP: Nijesmo dobili odgovor na žalbu

Kako navodi Mitropolija crnogorsko-primorska, nijesu dobili odgovor od Upravnog suda nakon podnošenja žalbe.

Iz MCP su kazali da je policija  bila raspoređena oko crkve na Ivanovim koritima

"Više od 15 policajaca i interventna vozila bila su raspoređena oko crkve. Onemogućili su sveštenstvu, protojereju-stavroforu Gojku Peroviću, Obrenu Jovanoviću i đakonu Dušanu Bigoviću, kao i Rajku Radusinoviću, predsjedniku Crkvene opštine Cetinje, da uđu u ovaj hram", navedeno je u saopštenju.

Policija je, kako ističu u Mitropoliji, postupala po rješenju Ministarstva unutrašnjih poslova koje je zabranilo održavanje službe.

Iz Mitropolije kažu kako je nezapamćeno da se u savremenoj Crnoj Gori zabranjuju bogosluženja i to u hramu koji je svojina Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Ovakvo postupanje i zabrane službi nijesu karakteristika savremenih društava", smatraju u Mitropoliji.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj kažu kako se nadaju da će dogodine moći taj praznik proslaviti i na Ivanovim koritima.

Vučinić: Zbog političkih prilika nam ne dozvoljavaju službu

Služenje liturgije na Ivanovim koritima zabranjeno je i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, saopštio je za Antenu M potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

On je kazao da godinama "svetosavska parapolitička i paracrkvena organizacija na Preobraženje najavljuje da će da organizuje liturgiju u crkvi na Ivanovim Koritima, a sve sa ciljem da stvori atmosferu da bi se zabranio skup za njih".

„Ona nema nikakve potrebe, jer ne služi u toj crkvi a mi upravo imamo potrebu jer imamo građanstvo na tom prostoru koje svake godine dolazi na osveštenje jesenjih plodova kao i na liturgiju. Nama se to stalno onemogućava“, kazao je Vučinić.

Država, kako smatra Vučinić, ne pokazuje previše brige da takvu jednu situaciju riješi u korist CPC.

„Upravo to što rade svetosavci je duboko anticivilizacijski, upereno protiv jedinstva u zemlji i tome treba stati na kraj. Međutim političke prilike u zemlji su takve da nam nijedne godine nijesu izašli u suret i dozvolili da služimo u toj crkvi nego naprotiv, na najavu da će svetosavska organizacija da služi onda oni zabrane i nama i njima“, naveo je Vučinić.

 

Пратите нас на

Коментари60

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније